fbpx

PET-tálcák: megvan a körforgás!

A polietilén-tereftalátot, a PET-et a jól ismert italos palackokon és pántolószalagokon kívül egyre több helyen használja a csomagolóipar: tisztítószerek és kozmetikumok mellett dinamikus a térnyerése az élelmiszereknél is: a polipropilénhez hasonlóan áttetszősége például a zöldségek, gyümölcsök, tőkehúsok és fogyasztásra kész ételek csomagolásánál kifejezetten előny. A nem italcsomagolási PET aránya a magyarországi PET-csomagolásokon belül mára becsülhetően meghaladhatja a 25%-t.

 

A PET palackokkal és a flakonokkal szemben egyes PET csomagolások, mint például az elsősorban az élelmiszeriparban használt, a csomagolóiparban tálcaként ismert edények, dobozok újrafeldolgozása Európában a hiányzó válogatási és hasznosítási technológia miatt nem kellően megoldott, még ha átlagosan 55%-s másodnyersanyag-tartalmuk (EU) okán jelentős keresletet is támasztanak a PET-másodnyersanyagoknak. Mivel jellemzően nem képeznek önálló kimeneti frakciót a szelektíven gyűjtött hulladék válogatása során, ha újrahasznosításra is kerülnek, jobb esetben is egyéb más, a válogatás maradékaként kikerülő műanyaghulladékokkal együtt vegyes frakciót alkotva fekvőrendőrként, autópálya lehajtók irányjelző bójájaként vagy utcai padként születhetnek csak “újjá”.

 

A PET-tálcák korszerű, PET-ként való újrahasznosítására folyamatosak a kísérletek, elsőként 2018 tavaszán Hollandiában a csomagolás gyártók és forgalmazók nyilvántartását végző Afvalfonds Verpakkingen együttműködésével a 4PET Holding kezdte meg a tálcák önálló anyagáramként történő újrafeldolgozását, melyhez több hulladékválogató üzemben válogatják külön a tálcákat. A hasznosítással megvalósul a körforgás: a másodnyersanyag végtermék új tálcákban történő élelmiszeripari felhasználásra alkalmas.

 

Decemberben Németországban is megtörtént az áttörés: a műanyag csomagolás gyártókat tömörítő, európai szinten is meghatározó IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e. V. jelentette, hogy egy kísérleti projektben mintegy 30 tonna lakossági szelektív gyűjtésből származó vegyes PET-hulladékból kiválogatták a tálcákat, és újrafeldolgozás után fóliát majd abból új tálcákat gyártottak. A munkában 15 cég, köztük jelentős műanyag hasznosítók, mint a MultiPet és a Remondis PET Recycling, illetve az automatizált válogatási technológiákat fejlesztő Tomra vett részt.

 

Ezzel egy időben jelentette meg az európai műanyag hasznosítókat tömörítő Plastics Recyclers Europe és Petcore Europe az áttetsző PET-tálcákra vonatkozó “Design for recycling” irányelvét, vagyis az újrafeldolgozásra alkalmas terméktervezési követelményeket. Ez kitér az élelmiszeripari minőséggé újrafeldolgozhatósághoz még megengedett nem-PET anyagokra, a használható adalékanyagokra, rétegekre, feliratozásra, színre.
Az áttetszők után következő lépés lehet az egyre inkább elterjedő fekete színű tálcák hasznosítása, ehhez a fekete műanyagok automatikus, kamerarendszer segítségével történő válogatása már több gyártó által (pl. Steinert, Frauenhofer FHR) is adott.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .