fbpx

Ma van a globális túllövés napja

A Global Footprint Network (GFN), a skót EPA, a Drawdown Europe és a Schneider Electric kezdeményezésére elindul a „A lehetőségek 100 napja”: országok, városok és szervezetek számára bemutatva a túlfogyasztás következményeire felkészítő gyakorlati lehetőségeket. A megoldások alkalmazásával későbbre tolhatjuk a globális túllövés napját.

 

„A lehetőségek 100 napja” (100 Days of Possibility) című kezdeményezést a Túllövés napján indítják el olyan fenntarthatósági éllovasok, mint a GFN, a skót EPA és a Drawdown Europe. A túllövés az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. Ez idén 2021, július 29-re esik. A kezdeményezés, amelyhez csatlakozott a KÖVET Egyesület is tagvállalataival, olyan gyakorlati megoldásokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak, hogy az emberiség ökológiai lábnyomát egyensúlyba hozzuk a biokapacitással.

Ábra: A túllövés napjának alakulása az utóbbi 51 évben. Forrás: Global Footprint Network

A még mindig felkészületlen világunkban, növekvő félelemmel az extrém időjárási események miatt, a nemzeti kormányok képviselői 100 nap múlva gyűlnek össze az utolsó esélynek tartott globális klíma cselekvés csúcstalálkozón, a COP26-on, Glasgow-ban.

 

„Nincs értelme megvárni, hogy mire jut a COP” – mondta Laurel Hanscom, a GFN ügyvezető igazgatója. „A pandémia megmutatta, hogy az emberiség képes gyorsan alkalmazkodni egy katasztófahelyzethez, habár ez nagy gazdasági és emberi veszteséggel jár. A klímaváltozás és az erőforráshiány okozta könyörtelen helyzetben azok az magánszemélyek, szervezetek és kormányok, akik felkészülnek, jobb eséllyel indulnak a túlélésért. Meghatározó döntéseket kell hoznunk: a világméretű egyetértés nem előfeltétele annak, hogy felismerjük, mekkora veszélyben vagyunk” – tette hozzá.

 

Habár sokan hirdetik, a zöld helyreállítás lassú folyamat, és sokszor marad a szokásos ügymenet, melyet rövidtávú politikai és pénzügyi célok táplálnak. Ez a trend szükségszerűen kezelhetetlen gazdasági kockázatokhoz vezet, nehéz helyzetbe hozva mindazokat, akik nem tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz és az erőforrások terén tapasztalható megkötésekhez. Jólétünk fenntartásához leleményességre van szükség: szembe kell néznünk az ökológiai túllövés problémájával.

 

Szerencsére számos megoldás létezik már, melyekkel visszafordítható a túllövés és támogatható a biológiai megújulás. A gazdaság minden szektorában nyílnak lehetőségek: a kereskedelemben elérhető technológiák és szolgáltatások, a helyi önkormányzatok fejlesztési stratégiái, nemzeti szabályozás és társadalmi kezdeményezések, valamint a tudományos világ által támogatott jó gyakorlatok.

 

„Csak ezen a bolygón élhetünk, ez a szemlélet formálta ügynökségünk kapcsolatát a skót üzleti világgal. A törvény érvényesítésén túl segítünk, hogy előre lássák, milyen lesz majd a siker egy dekarbonizált és anyagiaktól mentes világban, és hogy ennek megfelelő stratégiai döntéseket hozzanak” – mondta Terry A’Hearn, a skót EPA ügyvezetője.

 

A 100 Days of Possibility kezdeményezés minden nap újabb lehetőségeket mutat be 100 napon keresztül, a COP26 rendezvényig. Néhány példa a #MoveThedate kampányból: élelmiszer hulladék csökkentése, hűtőközegek kezelése, állattartás kis méretekben, intelligens energiagazdálkodás, alacsony szén-dioxid kibocsátással előállított építőanyagok, ökolábnyomhoz kötött városi szintű fejlesztési stratégiák, kis lábnyomú turizmus. A 100 innovatív megoldást tartalmazó Drawdown című könyv magyarul is olvasható, a HVG Könyvek Kiadó gondozásában, Visszafordítható címmel jelent meg 2019-ben.

„Arra buzdítjuk a hazai szervezeteket és magánszemélyeket, hogy keressék meg azokat az intézkedés javaslatokat amelyek leginkább rájuk vonatkoznak és kezdjék el alkalmazni őket. Csak együtt, közösen érhetünk el változást, tolhatjuk ki a túllövés napját vagy éppen mérsékelhetjük a klímaváltozás egyre inkább érezhető hatásait. A #MoveTheDate mozgalom keretében pedig kérjük küldjék el nekünk a vállalásokról szól videókat » –hívta fel figyelmet Herner Katalin a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

További források:

100 Days of Possibility, Earth Overshoot Day, #MoveTheDate

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: