fbpx

A műanyag hulladékok újrahasznosításának uniós megfelelőségét vizsgálja az ÁSZ

Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat 2019 évi ellátásának teljesítmény-ellenőrzése a műanyag hulladék és a műanyag csomagolási hulladék kezeléséhez kapcsolódó célok meghatározásának valamint azok teljesítése nyomon követésének ellenőrzésével folytatódik.

A hulladékgazdálkodás meghatározó szerepet tölt be a környezet minőségének és a természeti erőforrásoknak a védelmében, a társadalom valamennyi rétegét közvetlenül érinti. A klímaváltozás veszélyeinek tudatosodásával a környezetvédelmi kérdések egyre nagyobb közérdeklődésre tartanak számot. Az ellenőrzés helyszínei az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy megvalósult-e a műanyag hulladék kezelésével, hasznosításával kapcsolatos uniós előírások nemzeti szintű szabályozása. A stratégiák, tervek elkészítéséért, végrehajtásáért felelős szervezetek jogszabályi szinten meghatározásra kerültek-e.

 

Az ellenőrzés keretében értékelésre kerül, hogy a műanyag hulladék illetve a műanyag csomagolási hulladék kezelésére, hasznosítására vonatkozóan elkészültek-e az ágazati stratégiák, meghatározásra kerültek-e a célok, mérőszámok, mutatószámok, illetve ezekhez kapcsolódóan meghatározták-e az elvégzendő feladatokat, a tervezett intézkedéseket, a felelősöket, határidőket. A célok tekintetében az ellenőrzött időszakban a felelős szervezetek nyomon követték-e a végrehajtott intézkedéseket, valamint értékelték-e az előrehaladásokat, a célok teljesülését, ezen belül kialakításra került-e az adatgyűjtések, adatszolgáltatások módja, rendszeressége, meghatározásra kerültek-e az adatok mérési módszerei, az adatok validálása az ellenőrzött időszakban megtörtént-e.

 

A teljesítmény-ellenőrzés keretében az ellenőrzött szervezetek a fenti ellenőrzési szempontokra interjú keretében adnak válaszokat, és szolgáltatnak adatot azok alátámasztásához. Az ellenőrzés felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az ellenőrzött szervezeteket, az ellenőrzési programot és a szolgáltatott adatokat, tudásukról vizsga keretében adnak számot.

Forrás: Ászportál

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: