fbpx

A hadsereg takarít a Mount Everesten és más hegycsúcsokon

A nepáli hadsereg közleménye szerint április 13-tól nagytakarítást tart a hegycsúcson. 35 tonna szemetet terveznek begyűjteni az 54 napos akció során, amely a 8848 méter magas Mount Everest (más néven Csomolungma) hegycsúcsot is érinti. A katonákat serpák fogják kísérni. Az akció várhatóan június 5-én ér véget, a környezetvédelmi világnapon.

A nepáli hadsereg szóvivője szerint a hadsereg 43 hegymászóját vetik be serpák és más szakemberek kíséretében. Mint mondta, a katonákat a dzsomszomi kiképzőközpontban készítik fel a feladatra.

A szóvivő szerint a biológiailag nem lebomló szemetet a fővárosba, Katmanduba szállítják helikopterekkel és más járművekkel. A szelektálást követően a hulladékot újrahasznosító üzemekbe küldik.

A kampány becslések szerint több mint 1 millió dollárt (316 millió forintot) fog felemészteni.

A Mount Everestről gyakran láthatók olyan képek, amelyeken oxigénpalackok, megviselt sátrak, kötelek, létrák, vizespalackok, műanyaghulladékok és emberi ürülék is van a hegy lejtőin.

A Mount Everest nemcsak a dél-ázsiai ország egyik fő turisztikai vonzereje, hanem egyúttal jelentős bevételi forrása is. Külföldi hegymászók fejenként 11 ezer dollárt (3,6 millió forintot), a nepáliak 650 dollárt (213 ezer forintot) fizetnek a mászási engedélyért.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: