fbpx

Minden megyében hulladékhatóságot állíthatnak fel

Az illegális szemetelés elleni, hatékonyabb fellépés érdekében a kormányhivatalokon belül, önálló egységként hulladékhatóságok alakulnának – derül ki az innovációs tárca a Népszava birtokába került előterjesztéséből.

Ma tárgyalhatja a kormány az illegális hulladéklerakás felszámolásáról és a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról szóló, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített, titkos előterjesztést – értesült a Népszava. A lap birtokába került, 192 oldalas anyag hangsúlyozottan nem tekinthető a kormány álláspontjának. Annál is kevésbé, mivel a kabinet már többször visszadobta az elmúlt hónapok számos tárcaközi, illetve szakmai egyeztetése nyomait magán viselő iratot.

A dokumentum világossá teszi, hogy a szaktárca év elején bejelentett terveitől eltérően, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely ellenvetése miatt mégsem alakul egy nagy, központi hulladékhatóság. Ehelyett a feladatok a kormányhivatalok új, önálló szervezeti egységeihez kerülnének. A tervezett létszám egyenként 20 – a Pest Megyei Kormányhivatal esetében 40 – fő. Ez jelentős változás, hisz – amiként azt az ITM is panaszolja – a helyhatóságoknál és a kormányhivatalokban a hatósági feladatokat jelenleg nem önálló szervezeti egységek végzik.

Mostantól a szabálysértés helyett önmagában bűncselekménynek számítana, ha valaki ezer kilogrammnál vagy tíz köbméternél több szemetet helyez el a tilosban. Minősített eset, ha a mennyiség tízezer kilogrammot vagy a száz köbmétert is meghaladja, vagy ha az illető különös visszaeső. A gondatlan szemetelés, vagy a nyilvántartás-bejelentés nélkül végzett, ezt igénylő tevékenység vétség lenne.

Az új hatóság-hálózat működéséhez szükséges, évi 4,6 milliárd forintot a hulladékkal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozásokra terhelnék, bevételük 0,05 százalékára rúgó felügyeleti díj formájában.

Forrás: Népszava

RitaE képe a Pixabay -en.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .