fbpx

A hulladékgazdálkodás hatékony rendszerének megteremtése Magyarország versenyképességét is növelni fogja

Hazai ipari és kereskedelmi szereplők széleskörű bevonásával vitatták meg a visszaváltási rendszer magyarországi bevezetésének egyes kérdéseit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által szervezett online konferencián 2020. augusztus 14-én. Köszöntőjében Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hangsúlyozta: egy korszerű és hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása nem csupán a környezet védelmét, hanem az ország versenyképességének növelését is szolgálja.

Boros Anita kiemelte: az a cél, hogy a magyar gazdaság is ki tudja használni a hulladékgazdálkodási ágazatban rejlő potenciális lehetőségeket. A hulladékgazdálkodás megelőzés, újrahasználat és újrafeldolgozás irányába történő jelentős elmozdítása révén védjük környezetünket, emellett az innováció ösztönzése, a minőségi hulladékgyűjtés és feldolgozás új rendszerének kidolgozása Magyarország versenyképességének növekedését is szolgálja.

A hulladékgazdálkodás rendszerének korszerű átalakítása stratégiai szintű kormányzati feladat, ahogyan ez az év elején meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is szerepel. A klímasemlegesség, a zöldgazdaság és hulladékgazdálkodás területén megfogalmazott célok elérésére alkalmas konkrét intézkedések előkészítését végezzük jelenleg – tette hozzá az államtitkár.

Az érintett szereplőkkel korábban megkezdett egyeztetés újabb fejezetéhez érkezett, hiszen a konferencián a hazai gazdaság meghatározó kereskedelmi és ipari szereplőinek véleménye és javaslatai is elhangzottak. A meghívott előadók és felszólalók többször hivatkoztak arra, hogy más országokban, ahol visszaváltási rendszer működik, jelentősen javult a lakosság környezettudatossága. Ezzel az eszközzel egyrészt elérhetőek a hulladékgazdálkodási célszámok, másrészt igen magas társadalmi támogatottsággal rendelkezik a visszaváltási rendszer – utóbbit nemzetközi felmérések is alátámasztják.

Boros Anita hangsúlyozta: a cél, hogy a piaci szereplőkkel egyetértve, avéleményüket és javaslataikat is figyelembe véve hozzák létre a visszaváltási rendszert Magyarországon.

(ITM)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: