fbpx

Nemzetközi szakmai eszmecsere előzi meg a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítását

A hulladékgazdálkodás terén Magyarország határozott lépéseket kíván tenni mind az uniós előírások betartása, mind az ezekkel összhangban álló, a kormány által a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben meghatározott stratégiai célok elérése érdekében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága kiemelt fontosságúnak tartja a nemzetközi szakmai párbeszédet, amelynek jegyében online konferenciát szervezett a hulladékgazdálkodási rendszer működésének modelljeiről. A konferencia célja egyrészt az volt, hogy bemutassa a hazai hulladékgazdálkodási rendszer legfőbb jellemzőit, másrészt az, hogy vázoljon egy nemzetközi viszonylatban is korszerű jövőképet.

A kormány kiemelt célja a hulladékgazdálkodás terén is a környezet védelme, amelyet a hulladékok keletkezésének megelőzése, az újrahasználat és az újrafeldolgozás irányába történő lépések biztosítanak. Kiemelt törekvés továbbá, hogy a magyar gazdaság kiaknázza a hulladékgazdálkodási ágazatban rejlő lehetőségeket, valamint, hogy a minőségi hulladékgyűjtés és feldolgozás új, innovatív rendszere Magyarország versenyképességének növekedését is támogassa.

A hulladékgazdálkodási rendszer koncepciójának kialakításakor a kormány az új fejlesztési irányokat a nemzetközi „jó gyakorlatok” alapján kívánja kialakítani. Az Európai Unió egyértelmű követelményeket támaszt a hulladék újrafeldolgozási arányaira vonatkozóan: ezek betartása, továbbgondolása kiemelt fontosságú. Az augusztus 10-én tartott online konferencián bemutatták az Államtitkárság által javasolt modellt, amelynek célja, hogy a hulladékgazdálkodási ágazat megfeleljen a lakosság érdekeinek, a szakmai elvárásoknak, a környezetvédelem szempontjainak, emellett eleget tesz a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság követelményeinek is. A javaslat a jelenlegi rendszer hatékonyságának fokozását és az állami szerepvállalás erősítését helyezi középpontba, oly módon, hogy eközben a magánszektor számára is lehetővé teszi a részvételt. Ennek eredményeképpen a javasolt hulladékgazdálkodási modell alkalmas arra, hogy széleskörű társadalmi konszenzus teremtsen, és olyan megoldást biztosítson, amely a szakmai szervezetek és az ipari szereplők egyetértésével is találkozik.

(ITM Kommunikáció)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .