fbpx

Nemzetközi online konferencián vitatták meg a visszaváltási rendszer európai modelljeinek pozitív tapasztalatait

A visszaváltási rendszerek európai modelljeinek tapasztalatai címmel tartott nemzetközi online szakmai konferenciát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága 2020. augusztus 6-án.

A kormány az idei év elején fogadta el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amely meghatározza azokat a területeket, amelyeken konkrét intézkedéseket terveznek bevezetni, ilyen az éghajlati semlegesség, a zöldgazdaság és a hulladékgazdálkodás is. Radikálisan átalakítják a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszerét, lehetővé teszik  visszaváltásukat, ezzel csökkentve környezetkárosító hatásukat.

Mint az Európai Unió összes tagországának, így Magyarországnak is a körforgásos gazdaságra kell átállnia. Ebben a modellben nem keletkezik olyan hulladék, amely semmilyen formában nem hasznosítható újra, a termékeket és a csomagolásaikat pedig nem csak előállítják, használják, majd eldobják, hanem gazdasági szempontból is kihasználják azért, hogy fenntartható módon képesek legyenek a jövő alapanyagaivá válni, hiszen a hulladék érték. Az érintett vállalatok társadalmi részvételével olyan rendszert alakítanak ki, amelyben visszaváltási díjjal ösztönzik a kiürült műanyag és üveg palackok, fémdobozok gyűjtőpontra vitelét.

A nemzetközi konferenciát azzal a céllal szervezték meg, hogy a résztvevők betekintést kaphassanak a visszaváltási és betétdíjas rendszerek széles európai skálájába. A szakmai beszélgetésbe 13 ország – Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország – szakmai képviselője csatlakozott be, hogy bemutassa a már létező visszaváltási rendszerek tapasztalatait, és a kidolgozás alatt álló rendszerek tervezett szabályozásának részleteit. Összességében elmondható, hogy azokban az országokban, ahol a visszaváltási rendszert már bevezették, a társadalom széleskörű támogatását élvezik.

A hulladékgazdálkodási ágazat tervezett átalakítása kapcsán, a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos intézkedések kidolgozásakor is rendkívül fontos a kormány számára a bevált nemzetközi gyakorlatok megismerése, a többi tagállam szakmai álláspontja és véleménye, amely hozzájárul a teljes hulladékgazdálkodási ágazat megújításához.

(ITM Kommunikáció)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: