fbpx

Online szakmai konferencia a hulladékgazdálkodási rendszer működésének modelljeiről

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a hulladékgazdálkodási rendszer működésének modelljei címmel tartott széleskörű online szakmai konferenciát 2020. augusztus 5-én.

A jövő építése és a környezetért való közös felelősség garanciájaként kezdte meg a kormány azt a munkát, amely a hazai gazdaság termelőképességének fokozását olyan módszerekkel kívánja elérni, amelyek egyúttal a környezet védelmét és a gyermekek jövőjét is biztosítják.

Az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson esett át a hulladékok kezelése. Csökkenő tendenciát mutat a hulladéklerakás, növekszik a hulladék hasznosított aránya, a keletkező hulladék mennyisége stagnál. Ennek egyik oka lehet, hogy a jogalkotó mellett a jogalkalmazók, a gazdasági és civil szereplők, az emberek is felismerték, hogy a környezet védelmét a keletkező hulladék csökkentése szolgálja leginkább – mondták el szakértők a konferencián.

A megfigyelhető trendek és törekvések is a körforgásos gazdaságra való átállás irányába mutatnak, amely a magyar gazdaság és társadalom előtt álló nagy feladat. Olyan modellt kell megvalósítani, amelyben a termékek életciklusát figyelembe véve nem keletkezik olyan hulladék, amely valamilyen formában nem hasznosul újra a gazdaságban. Ebben a rendszerben a termékeket gazdasági értelemben kihasználják, hogy a ma termékei egyben a jövő alapanyagai legyenek.

A kormány célja a hulladékgazdálkodás terén az, hogy a megelőzés, az újrahasználat és az újrafeldolgozás irányába történő előrehaladás biztosítsa a környezet védelmét. Kiemelt törekvés  az is, hogy a magyar gazdaság ki tudja aknázni a hulladékgazdálkodási ágazatban rejlő lehetőségeket, és az innováció ösztönzése, a minőségi hulladékgyűjtés és feldolgozás új rendszerének kidolgozása támogassa Magyarország versenyképességének növekedését.

A konferencián a hulladékgazdálkodási fejlesztések közbeszerzési modelljei, a közfeladat-ellátás koncessziós modelljei és a magánfeleknek a közfeladat-ellátásban való részvételének lehetőségei kapcsán hangzottak el szakmai előadások. Az érdekképviseleti szereplők az új szabályozási rendszer tekintetében a megfelelő felkészülési idő biztosításának szükségességére hívták fel a figyelmet, kérték, hogy a vállalkozások terhei az új rendelkezések következtében versenykorlátozó módon ne növekedjenek. A felszólalók többsége hangsúlyozta a fenntarthatóság és a hulladékképződés megelőzése melletti elköteleződését.

A kormány számára az ágazati szereplők szakmai álláspontja és véleménye rendkívül fontos a hulladékgazdálkodási ágazat átalakításához szükséges intézkedések tervezésekor és kidolgozásakor.  Alapvető cél egy megfelelő színvonalú, költséghatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése mellett, szem előtt tartva az uniós irányelvek és hulladékgazdálkodási célkitűzések zavartalan teljesítését.

A szaktárca feladata tehát a hazai hulladékgazdálkodási rendszer működési és továbbfejlesztési lehetőségeinek újragondolása, amelyhez a konferencia keretében folytatott szakmai eszmecsere jó alapot biztosított.

(ITM)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: