fbpx

Önkormányzatok és a civil szervezetek is pályázhatnak majd az illegális hulladék felszámolására

A „Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében először az illegális hulladéklerakással leginkább érintett területeket tisztítják meg – hangzott el a projekt első ülésén, csütörtökön. Az online videókonferencián a közreműködő szervezetek vezetői, a pilot projektek képviselői, illetve meghívott szakemberek vitatták meg az illegális hulladék felszámolásának végrehajtási tervét.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta, hogy az ezévi feladat a pilot projektek lefolytatása és azok alapján az idei ütemtervek végrehajtása.

A miniszter emlékeztetett, hogy a projekt célja az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék több ütemben történő felszámolásának elősegítése, valamint keletkezésének megelőzése.

Boros Anita, a projektet irányító építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók mentén, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladékot számolják fel ütemezett, előre meghatározott elvek alapján. Ebben a MÁV Zrt., A Magyar Közút Nzrt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az erdészeti társaságok és nemzeti park igazgatóságok vállalnak majd meghatározó szerepet, hiszen a saját területükön ők lesznek a feladat gazdái. – Emellett lehetőséget fogunk biztosítani a települési önkormányzatok és a civil szervezetek számára, hogy egy pályázati rendszer keretében csatlakozzanak a projekthez – emelte ki Boros Anita.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy mindenki  segítségére számítanak, akik tenni kívánnak azért, hogy egy tisztább országban élhessenek. Mint mondta, a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, a bejelentések helyszíneit beazonosítják, ezután a közreműködő szervezetek, gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról.

A kormány két hete döntött arról, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladék felszámolását. Az ITM ebben korábban nem látott állami, önkormányzati és civil szervezeti összefogásra számít.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: