fbpx

Klaszter alakult a a hazai műanyagipari stratégia kidolgozására

Megalakult a Műanyagipari Klaszter Előkészítő Bizottsága, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban július 2-án, csütörtökön. Az egyetemi és piaci szereplőket összefogó klaszter feladata lesz a hazai műanyagipari stratégia kidolgozása is.

A műanyagipar számára jelentős kihívást jelent a körforgásos gazdaságra való átállás, amelynek első meghatározó lépése az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltása.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltakra figyelemmel  2021. január 1-jétől betiltja a környezetre káros, egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalát. Minden olyan intézkedést meg kell tenni, amely ahhoz szükséges, hogy az egyszer használatos, és jelenleg tömegesen előforduló termékek forgalmazását, használatát más, könnyen újrahasználható, újrafeldolgozható termékek váltsák fel.

Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az alakuló ülésen kiemelte, a körforgásos gazdaságra való átállás egy komplex kérdéskör, amelybe beletartozik a hulladékképződés megelőzése, új technológiák bevezetése, hatékonyabb gyűjtési és válogatási rendszerek kialakítása, valamint új üzleti modellek felépítése is.

A kormány elhivatott a hazai környezeti értékek megóvása mellett, amelyhez elengedhetetlen, hogy a gazdaság szereplői is megtegyék a szükséges fejlesztéseket. A műanyagipari termékeknek és az iparágnak mindezekben fontos szerepe van, hiszen a műanyag termékek megkerülhetetlenné váltak, mindazonáltal gondoskodni kell arról, hogy visszaforgassák őket a gazdasági folyamatokba.

Ezen folyamat részeként jön létre – egyetemi és piaci szereplők részvételével – a Műanyagipari Klaszter, amelynek feladata a rendszer komplex vizsgálata, a kitűzött célok eléréséhez szükséges szakmai tartalom kidolgozása és a műanyagipari szektor fejlődési irányait meghatározó stratégia kimunkálása. A cél, hogy ez a stratégia felkészítse a hazai műanyagipart az előttünk álló kihívásokra.

ITM

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: