fbpx

Egyszer használatos műanyagokból készült alkotásokat várnak az ITM pályázatán

Az uniós előírásokkal összhangban hamarosan hazánkban is eltűnhetnek az egyszer használatos műanyagtermékek a kereskedelmi egységek polcairól. A szemetesbe vagy nem egyszer a szemetes mellé kerülve az ilyen műanyag termékek aztán végérvényesen kiesnek a gazdasági körforgásból, és a több emberöltőnyi idő alatt, amíg lebomlanak, folyamatosan szennyezik a környezetet.

“A tárca most kiírt ötletpályázatán azonban éppen azt várjuk, hogy ezek a termékek új külsőt, új szerepet kapjanak egy műalkotásban, egy kézműves termékben, vagy éppen egy játékban” – jelentette be Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyag termékek tömeges voltára, forgalmuk korlátozásának szükségességére azáltal, hogy hangsúlyozottan utolsó útjukra bocsátjuk ezeket a termékeket, és egy más funkcióban biztosítunk számukra újjászületési lehetőséget ötletgazdáink segítségével, így biztosítva egyúttal azt is, hogy a felhalmozott készleteket is innovatív célokra használják a műalkotások készítői – tette hozzá az államtitkár.

A kiírás a kormany.hu kormányzati honlap dokumentumtárában érhető el. A pályázaton bárki részt vehet, a pályaműveket 2020. július 10-ig várják. A beérkezett pályázatokat a Boros Anita államtitkár által felkért bizottság értékeli majd. Az első helyezett kategóriánként 50 ezer forint, a második 35 ezer forint, a harmadik 25 ezer forint értékű jutalomban részesül. A nyertes műalkotásokat a tervek szerint az év második felében egy kiállítás keretében mutathatják be.

Forrás: kormany.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: