fbpx

A Nespresso bemutatja új, 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszuláit

A Nespresso bejelentette, hogy a világon elsőként olyan kávékapszulákat vezet be, amelyek anyaga 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készül. Mindez szerves része a vállalat folyamatos törekvésének, hogy támogassa a körforgást, csökkentse a hulladékot, és növelje a termékeihez felhasznált anyagok újrahasznosítását.

Az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Ha egy termék nem újonnan előállított, hanem újrahasznosított alumíniumból készül, az lényegesen kevesebb energia felhasználását jelenti. Az alumínium kiválóan óvja a magas minőségű kávé frissességét és aromáját, és tökéletesen megvédi a terméket az oxidációtól, a fénytől és a párától – ezért is használt a Nespresso mindig alumínium kapszulákat. Az új típusú kapszulákon lévő vékonyabb fólia 9,2%-kal kevesebb alumínium alapanyagot tartalmaz, így ezek a kapszulák 8 százalékkal könnyebbek, mint a korábbiak.

A Master Origins Colombia kávé az első, amit 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszulákba csomagolnak. Az új formátum néhány országban már elérhető, és hamarosan Magyarországra is megérkezik. A Nespresso célja, hogy 2021 végére az összes otthoni fogyasztásra szánt kávét újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagolják.

„Állandó kihívásaink egyike, hogy a működésünk egyre fenntarthatóbb legyen, és jobban illeszkedjen a körforgásba, beleértve az anyagok beszerzését, felhasználását vagy újrahasznosítását. Fontos mérföldkőhöz értünk azzal, hogy kapszuláink immár 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek; ez olyan eredmény, amelynek megvalósításán a beszállítóinkkal együtt nagyon sokat dolgoztunk.” – mondta Jérôme Pérez, a Nespresso fenntarthatóságért felelős vezetője.

A Nespresso kapszulák jelenleg olyan alumíniumötvözetből készülnek, ami maximum 80 százaléknyi újrahasznosított alapanyagot tartalmazhat, de a Nespresso folyamatosan keresi az új megoldásokat, hogy ezt az arányt tovább növelhesse.

Globális szinten a Nespresso már 30 százalékos újrahasznosítási arányt ért el, vagyis majdnem minden harmadik kapszula visszakerül a körforgásba. 2014 óta a vállalat világszerte több mint 185 millió svájci frankot fektetett újrahasznosítási programjába, amely mára több mint 100.000 kapszulagyűjtő ponttal működik 53 országban.

„A siker legfontosabb tényezője a fogyasztók együttműködése, mi pedig hihetetlenül hálásak vagyunk vásárlóink lelkesedéséért, ami lehetővé tette a jelenlegi újrahasznosítási arány elérését. Erre a pozitív lendületre szeretnénk most építeni, hogy végül elérjük kitűzött célunkat: az összes kapszulánk újrahasznosítását.” – mondta Pérez.

A Nespresso partnereivel tovább dolgozik azon, hogy az általuk használt alumínium – készüljön bauxitból vagy újrahasznosított alapanyagból – megfeleljen az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) szervezet tanúsítványának, ami meghatározza az alumínium felelős és fenntartható módon történő előállítását.

A Nespresso újrahasznosítási és fenntartható csomagolási törekvéseinek legfontosabb mérföldkövei:

– A Nespresso 1991-ben mutatta be első újrahasznosítási rendszerét, ami mára világméretű hálózattá nőtte ki magát, több mint 100.000 begyűjtő ponttal 53 országban. 2009 óta mintegy 91 százalékra nőtt annak a lehetősége, hogy a vásárlók visszajuttassák a Nespresso-hoz használt kapszuláikat.

– A Nespresso 2009 óta együttműködik a Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) és más partnerekkel, hogy fenntartható és felelős alumínium-beszerzési láncot hozzanak létre. Ez vezetett 2012-ben az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) megalapításához, amelynek keretén belül megalkották az első szabványt, amely az alumínium felelős és fenntartható módon történő előállítására és felhasználására vonatkozik.

– A Nespresso Magyarországon 2012-ben hozta létre saját rendszerét az alumínium kapszulák újrahasznosítására, azóta gyűjtik a használt kapszulákat a Boutique-okban – jelenleg 8 helyszínen.

– 2017 óta a magyar vásárlók futárszolgálat segítségével is ingyenesen visszaküldhetik a használt kapszulákat az új rendelések kézbesítésekor. Mivel a magánszemélyek mellett irodák, éttermek és szállodák is ügyfelei a Nespresso-nak, a Professional kávégépekben használt kávépárnák elszállításáról is gondoskodnak.

– A Nespresso együttműködött más márkákkal (többek között a Tipton Eyeworks, a Caran d’Ache és a Victorinox vállalatokkal), hogy kultikus ‘Second Life’ tárgyakat készítsenek újrahasznosított kapszulákból, új lehetőségeket tárva fel az alumínium újrahasznosítása terén, és rávilágítva az újrahasznosítás előnyeire.

– 2018-ban a Nespresso bejelentette, hogy a Rio Tinto vállalattal való együttműködés révén az első cég lehet, amely az ASI szabványban meghatározott, fenntartható módon szerzi be az alumíniumot. A vállalat azon dolgozik, hogy a szabvány előírásai a teljes értékláncában érvényesüljenek.

– 2019-ben a Nespresso arra kért fel más, szintén kapszulás kávékat gyártó vállalatokat, hogy csatlakozzanak újrahasznosítási rendszeréhez. Ebben a kezdeményezésben a Nespresso első partnerei a francia JDE és a svájci Café Royal voltak.

– Egyes Nespresso kávégépek részegységei újrahasznosított műanyagból (PCRP-ből) készülnek, és a Nespresso folyamatosan új gyártási megoldásokat keres arra, hogy növelje az újrahasznosított műanyagok felhasználását.

– 2020 márciusában a Nespresso bemutatta kávégépeinek új külső csomagolását, ami 100 százalékban újrahasznosítható, és 95 százaléknyi újrahasznosított papírból készül.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: