fbpx

Betiltanák Magyarországon is az egyszer használatos zacskókat!

Sok éves huzavona után végre döntött a kormány: kivezetné  az egyszer használatos műanyag termékeket és csomagolóanyagokat. A  Greenpeace saját sikerének érzi, hogy a jogszabály az uniós kötelezettségen is túlmegy és a műanyag zacskókat is betiltja. Ezt közel negyedmillió emberrel együtt követelte a környezetvédelmi szervezet a témában indított petíciójában. A zöld szervezet reméli, hogy a kormány részéről ez csak az első lépés a teljes gazdaság átalakítására, amellyel az erőforrás-pazarló és a hulladékhegyeket termelő gazdaságról Magyarország át tud állni a zöld munkahelyeket teremtő tiszta, takarékos és fenntartható gazdaságra.  A Greenpeace azt várja az Országgyűléstől: szavazza meg mihamarabb a beterjesztett törvényjavaslatot.

A Greenpeace műanyag zacskók betiltásáért indított petíciója Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi aláírásgyűjtő kezdeményezése, több mint 200 ezren csatlakoztak hozzá. Egy 2019 novemberi közvélemény-kutatásból kiderül, a tilalom mellett gyakorlatilag egységesen kiáll az ország: a magyar lakosság 83 százaléka támogatja, hogy Magyarországon is betiltsák az egyszer használatos műanyag szatyrokat, ahogy ez már több országban is megtörtént, a szomszédos Románia és Ausztria csak két példa erre a sok közül.

A Greenpeace éveken keresztül dolgozott azon, hogy egy olyan törvényjavaslat szülessen, amely valódi megoldást jelent a műanyagszennyezés felszámolására és betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat.

A május 6-án elfogadott kormányrendelet és a Parlament elé kedden beterjesztett törvényjavaslat a Greenpeace által javasolt módon biztosítja, hogy 2021. január 1-től hazánkban is be legyenek tiltva az egyszer használatos vékony  műanyag zacskók, az EU-s irányelvben meghatározott műanyag eszközök és csomagolóanyagok betiltása mellett.

„Nagyon örülünk, hogy sok éves munkánk úgy tűnik, révbe ér: az elfogadott kormányrendeletet már csak a Parlamentnek kell elfogadnia ahhoz, hogy végre búcsút intsünk itthon a pazarló és környezetpusztító egyszer használatos műanyagok korszakának. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk: a palackozott ásványvizeink, a tengeri só, de még a beltéri levegő is tele van mikroműanyagokkal. Egy friss kutatásunk nemrégiben háromszor nagyobb szennyezettséget mutatott ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. A koronavírus okozta válság után nem térhetünk vissza ugyanabba a zsákutcába, ahol eddig voltunk. Elérkeztünk a falhoz. A járvány megmutatta nekünk: a bolygónk és saját egészségünk védelme kell legyen az első” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace Magyarország azt várja a Parlamenttől: változtatás nélkül fogadja el a benyújtott törvényjavaslatot. A jogszabály az első lépés lehet a hulladékmentes Magyarország felé. A zöld szervezet arra ösztönzi a kormányt: ne álljon meg itt.

A koronavírus-járvány utáni gazdasági talpraállás egyúttal az ökológiai- és a klímaválságra is megoldást kell nyújtson – különben a lakosság a mostaninál jóval súlyosabb válsághelyzetekkel kell szembesüljön. A mostani erőforrás-pazarló gazdaság helyett a bölcsőtől-bölcsőig gazdasági rendszert kell kialakítani, amely szakít az egyszer használatos kultúrával, maximalizálja a nyersanyag- és energiatakarékosságot, és törekszik a hulladékmentességre.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: