fbpx

Légy újrahasználati nagykövet!

A környezeti fenntarthatóság kérdése egyre fontosabb témává válik napjainkban. Ebben kulcsfontosságú szerepe van a hulladékkeletkezés megelőzésének. A hulladékká válás elkerülésének egyik gyakorlati módja, hogy a hétköznapokban jelenlévő, minket körülvevő tárgyaknak, eszközöknek meghosszabbítjuk a használati fázisát. A számunkra értéktelen, haszontalan tárgyakat nem a szemétbe dobjuk, hanem lehetővé tesszük, hogy másnak még hasznosak legyenek.

A megunt termékek nem jelentik azt, hogy ne lenne jobb sorsuk a hulladékká válástól.

Ezért a Bay Zoltán Kutatóintézet a SURFACE projekt keretében online kampányt hirdet

 

Légy újrahasználati nagykövet! címmel.

 

Kihasználva azt a többletidőt, amit a kényszerű karantén ad, kérjük, nézz körül a környezetedben, beszéljetek róla családi körben, hogy melyek azok a tárgyak, amik számotokra már nem fontosak, csak a helyet foglalják.

Ebben a mindenki számára új élethelyzetben bizony sok minden átértékelődik, és vélhetően más értékrend szerint kezdünk el gondolkodni.

A kampány célja a környezeti szemléletformálás és társadalmi felelősségvállalás növelése.

Hidd el, az általad kiválogatott holmik új gazdára találnak!

A veszélyhelyzet elmúlása után a tárgyak díjmentesen leadhatók a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiban, valamint a Miskolci Újrahasználati Központban.

 

LÉGY ÚJRAHASZNÁLATI NAGYKÖVET!
SURFACE projekt – út a tisztább környezetért

A projekt egyik célja olyan multifunkciós újrahasználati központok kialakítása, amelyek felhívják a figyelmet a hulladékmegelőzés fontosságára, és megismertetik a lakossággal a már használt, de még használható termékek értékét.

Ilyen multifunkciós újrahasználati központ továbbfejlesztési lehetőségeinek gyakorlati megvalósításában működik együtt a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) a Bay Zoltán Kutatóintézettel.

Az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjainak (SZÚK) célja a használt, de még használati értékkel bíró termékek leadásának és újrahasználati lehetőségének a biztosítása. A használati eszközök, tárgyak, amelyek tulajdonosa számára szükségtelenné váltak, díjmentesen leadhatók a SZÚK-okban. Ezek később jelképes összegért cserében új gazdára találhatnak, ezzel is hozzájárulva a környezeti fenntarthatósághoz.

A SZÚK emellett szemléletformáló előadásokkal, foglalkozásokkal és interaktív tanórák megtartásával is támogatja a lakosság környezettudatosságának a növelését.

A projektben további érdeklődő partnerként vesz részt a Miskolci Újrahasználati Központ (a továbbiakban: MÚK). A 2019 októberében nyílt MÚK olyan létesítmény, ahol a lakosságnak – a SZÚK-hoz hasonlóan – lehetősége nyílik arra, hogy a már feleslegessé vált, de használatra még alkalmas tárgyait, eszközeit, berendezéseit elhelyezhesse, és ezeket mások még felhasználhassák.

Ezek lehetnek:

  • jó állapotú lakberendezési tárgyak, bútorok
  • jó állapotú sporteszközök, pl. kerékpár, labda, roller
  • jó állapotú konyhai eszközök
  • jó állapotú könyvek
  • feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök,
    minden olyan egyéb tárgy, eszköz, amely a háztartásokban feleslegessé vált, de mások számára még a mindennapi élet során használható.

A MÚK-ba természetes személyek adhatnak le tárgyakat, és a leadott tárgyak – bárki által jelképesnek tekinthető összegért cserében – elvihetők.

Elérhetőségek:

BUDAPEST, XV., Károlyi Sándor u. 166.
XVIII., Besence u. 1/A.

MISKOLC, József Attila utca 65.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: