fbpx

Megszűnhet a nyílt téri avar- és kerti hulladék égetése

Országosan életbe léphet a kerti hulladékok eltüzelésének mindenkire, minden időszakban érvényes tilalma.

A nyílt téri avar- és kertihulladék-égetés teljes körű, időbeli hatály nélküli, az ország egész területére vonatkozó betiltásával egyenértékű a parlament előtt fekvő kormányjavaslat – erősítették meg a Népszava értesülését a Levegő Munkacsoportnál (LMCS) és más környezetvédő szervezeteknél.

A napilap szerint a Nagy István agrárminiszter jegyezte, amúgy terjedelmes környezetvédelmi módosítócsomag egy pontja ugyanis törli a területet szabályzó, 1995-ös törvény azon pontját, miszerint az önkormányzatok jogosultak a nyílt téri avar- és kerthulladékégetésről saját rendeletet alkotni. E törlés nyomán mindenütt életbe lép a 2010-es levegővédelmi kormányrendelet, amelynek egy pontja szerint „hulladék nyílt téri (…) égetése (…) tilos”.

A cikk szerzője megjegyzi, a szöveges magyarázat egyértelművé teszi, hogy ez a nyílt téri avar- és kerti hulladék-égetés tilalmával egyenértékű. E tevékenység azért harapózhatott el mégis országszerte, mert a települések zöme eddig élt jogával és bizonyos időszakokra felmentést adtak az országosan voltaképp már tíz éve érvényes tilalom alól. Ha a törvénymódosítást az Országgyűlés elfogadja, megszűnik a helyhatósági képviselő-testületek felhatalmazása és általánossá válik a tilalom.

A lépést már hosszú évek óta szorgalmazó LMCS bízik abban, hogy az Országgyűlés is elfogadja a változtatást, ami hozzájárulhat a levegőminőség javulásához, ami a koronavírus terjedésében is segítség lehet.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: