fbpx

Egységes mobiltöltőket szorgalmaznak az elektronikai hulladékok csökkentésére

A Parlament legkésőbb 2020 júliusáig várja a Bizottságtól az egységes mobiltöltő szigorúbb szabályzásáról szóló javaslatot.

„Sürgős uniós szabályozási intézkedésre van szükség” az elektronikus hulladék csökkentése érdekében, és azért, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjából is megfelelő döntéseket hozhassanak, fogalmaztak a képviselők egy 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban csütörtökön.

A Parlament a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már említett felhatalmazás elfogadását, vagy szükség esetén jogszabálytervezet benyújtását kéri a Bizottságtól legkésőbb 2020 júliusáig.

A Bizottságnak folyamatosan figyelnie kellene a piacot, és szükség esetén finomhangolni az egységes töltőre vonatkozó jogszabályokat annak érdekében, hogy azok ne akadályozzák az innovációt, vélik a képviselők. A Parlament hangsúlyozza: a kutatás és az innováció kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a meglévő technológiák továbbfejlődhessenek, és hogy új megoldások jelenhessenek meg.

A Parlament az alábbiakat várja a Bizottságtól:

  • hozzon szabályokat annak biztosítására, hogy a különböző vezeték nélküli töltőket és a különböző mobilkészülékeket a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni;
  • vizsgálja meg, hogy egy esetleges jogszabály hatására nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége; és
  • biztosítsa, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük: az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, fogalmaznak a képviselők, kiemelve ugyanakkor, hogy „el kell kerülni, hogy (a készülék és a töltő szétválasztása) esetlegesen árnövekedést eredményezzen a fogyasztók számára”.

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kg e-szemetet jelentenek. Európában 2016-ban összesen 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kg jut. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi, fogalmaz az állásfoglalás.

Steve Johnson fotója a Pexels oldaláról

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: