fbpx

Kormányinfó: minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni

Orbán Viktor arról is beszélt a kormányinfón, hogy a kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. Kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt “a magyarok közös életét”, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni – tette hozzá.

Közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog – mutatott rá.

Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Közölte: Magyarország kiindulópontja kedvező, mert 21 olyan ország van, amely képes volt jelentős gazdasági növekedésre, miközben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, és Magyarország ezen országok között van. Magyarország a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozik – tette hozzá.

Úgy vélte, minderről hosszú viták várhatók Európában, és e vitákban Magyarországnak fontos szempont, hogy a “klímarongálókkal” kell elsősorban megfizettetni a költségeket, nem emelkedhetnek a családok által fizetett energia- és élelmiszerárak, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt, így az uniós költségvetésben ne a kohéziós alaptól vegyenek el forrásokat. Az is fontos, hogy kimondják: atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot építeni – mondta.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: