fbpx

Folytatódik a „Passzold vissza Tesó!” mobiltelefon visszagyűjtő kampány

Tavasszal csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalataival a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen meghirdetett „Passzold vissza Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához. A kampány második, őszi szakasza 2019. november 22-én lezárult. A gyűjtőkampány a jelentkezők száma alapján egyre népszerűbb és eredményesebb. Az őszi kampány 2 hónapja alatt összesen 47 vállalat és intézmény gyűjtött össze 570 kg használt mobiltelefont.

Jó hír, hogy a gyűjtőpontok és a szervezetek egyre aktívabbak, egyre többen kapcsolódnak be a mobiltelefon visszagyűjtésbe. Az eredményektől függetlenül folytatják a szervezők januárban, így országszerte bárki újra csatlakozhat a gyűjtéshez 2020 márciusától.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet közös kampánya 2019 őszén zajlott, országosan. Ehhez csatlakozott 47 vállalat és intézmény, mozgósítva ezzel több ezer dolgozót, munkatársat, hozzátartozót.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat.

 

Íme, a díjazottak listája:

 

A kampányban résztvevő – a munkavállalók számának arányában – legeredményesebb nagyvállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az intézet programjának keretében:  Csimpánz Örökbefogadási Program.

Az örökbefogadást kapta: Becton Dickinson Hungary Kft.

 

A kampányban résztvevő – a munkavállalók számának arányában – legjobban teljesítő kisvállalat, szervezet és intézmény egy-egy vezetett szakmai előadást kap ajándékba a Jane Goodall tanösvényen, a Hármashatár-hegyen.

 

Az előadást kapta:

Kisvállalat kategóriában: Sika Hungária Kft.

Szervezet kategóriában: Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

Intézmény kategóriában: Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A kampányban résztvevő legeredményesebb – abszolút értékben legtöbb mobiltelefont gyűjtő – nagy- és kisvállalat, szervezet vagy intézmény egy-egy 2 órás Zöld Iroda képzést kap a KÖVET Egyesület szervezésében.

 

A képzést kapták:

 

Nagyvállalat kategóriában: K&H Bank Zrt.

Kisvállalat kategóriában: Dentapart Kft. Fogászat és Gyermekgyógyászat

Szervezet kategóriában: Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Intézmény kategóriában: Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola

 

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről, valamint minden résztvevő szervezet neve felkerül a www.kovet.hu honlapra. Minden díjazott nagy- és kisvállalat a KÖVET Egyesülettől féléves egyesületi tagságot kap ajándékba 2020 első félévében.

 

Gratulálunk minden gyűjtő szervezetnek és vállalatnak,

folytatás 2020. március 22-én!

 

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

 

„Őszintén szólva mi is meglepődtünk a program sikerén. Iskolák, iparkamarák, kis- és nagyvállalatok, összesen 47 szervezet csatlakozott a mobilgyűjtő kampányhoz, juttatta el az információt munkatársaiknak, partnereiknek, tagjaiknak. Összesen több, mint 570 kg mobiltelefont gyűjtöttek a szervezetek. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és életvitelünk környezeti hatásaira.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

 

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: