fbpx

Szalvéta használt italos kartondobozból

A Lucart a körkörös papírgazdaság elvét követő modelljével már a hároméves próbaidőszaka alatt 105 tonna kartondobozt hasznosított újra. Ez a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el a 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat.

 

A professzionális tisztítóipart legjobban népszerűsítő európai projekt díját érdemelte ki a Lucart: a European Cleaning Journal által szervezett 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el októberben. A Lucart célja egy olyan körkörös gazdasági rendszer létrehozása volt, amely tartós, sokszorozható és aktívan bevonja a helyi közösségeket, hogy használt italos kartonok újrahasznosításával új higiéniai és tisztasági papírtermékek készüljenek.

 

A használt italos kartondobozok útja

A helyi hulladékgazdálkodó és a hulladékanyagokat a saját platformjain szétválogató, osztályozó és kezelő konzorcium segítségével a Lucart begyűjti a használt italos kartonokat, és egyedi gyártási folyamatával újrahasznosítja azokat. A vállalat képes különválasztani az italos kartonok szervetlen (polietilén és alumínium) és szerves (cellulóz rostok) alkotóelemeit.

Az előzőeket újrahasznosított műanyagból készített termékadagolók és raklapok készítésére, az utóbbiakat pedig a Grazie Natural és a Lucart Professional EcoNatural termékcsaládok háztartási papírtermékeinek gyártásához alkalmazzák. Ezeket a háztartási termékeket (papírtörlőket, WC-papírokat, szalvétákat, stb.) az adagolókkal együtt értékesítik a helyi forgalmazóknak, akik azon környék közhivatalainak, iskoláinak, állami vállalatainak és sportlétesítményeinek mosdóiba szállítják a termékeket, ahonnan az újrahasznosításhoz használt italos kartonok érkeztek. A teljes körforgást az illetékes önkormányzati szervek jóváhagyásával működtetik.

 

Elismerés a körkörös papírgazdaságnak

„Büszkék vagyunk erre a díjra, mert kézzelfogható elismerése a környezetvédelem iránti elkötelezettségünknek” – mondta Francesco Pasquini, a Lucart Away from Home termékeinek értékesítési és marketingigazgatója. „Az MMC projekt nem csak a körkörös gazdaság egy működő modellje, hanem kiváló példa a vállalatok közötti partnerségre. Helyi forgalmazó partnerünk, a Valtex már kezdetektől fogva hitt a projektben rejlő lehetőségekben, és központi szerepet játszott a helyi közösségek és közigazgatási szervek bevonásában.”

 

A hangsúly – a technológián túl – a helyiek bevonásán van

Az MMC® projekt próbaidőszaka 2015-ben indult a szlovén Novo Mesto és hét másik szomszédos település (körülbelül 65 000 lakos) részvételével, és az első három év alatt 105 tonna italos karton újrahasznosítását eredményezte. A projektet 2019-ben Ljubljanában is beindították, ahol a Novo Mestoban meglévő lehetőségek és fogyasztás ötszörösével lehet számolni.

Jelenleg már egy szakértőkből álló csapat nyújt tanácsot és támogatást azoknak a forgalmazóknak, akik szeretnék helyi közösségükben bevezetni a projektet, és nekik köszönhetően az MMC® nemzetközileg további országokban is terjed.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: