fbpx

Hogyan csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége?

Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, aminek a jelentékeny része műanyagból készült csomagolóanyag. Emiatt az Európai Unió 2025-re az összes csomagolási hulladék 65 százalékát szeretné újra feldolgozni, a műanyag palackok negyedét pedig újrahasznosított alapanyagból gyártaná. De vajon mit tehet egy átlagember, hogy elérhessük ezeket a fontos célokat? A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé Újrahasznosítási Kisokost készített, mely gyakorlati tanácsokat ad a felelős hulladékgyűjtéshez.

A lakosságnak szóló, egyszerűen és közérthetően megfogalmazott Újrahasznosítási Kisokost készített a Nestlé a HUMUSZ Szövetség szakmai támogatásával. A kiadvány célja, hogy támogassa a ma még fejlődőben lévő magyar hulladék újrahasznosítási rendszer működését, gyakorlati hasznos tanácsokkal segítse az emberek mindennapi hulladékgyűjtési tevékenységét.

A szelektív hulladékgyűjtés megfelelő működését számos lakossági tévhit nehezíti – ilyen például, hogy melyik kukába tegyünk bizonyos háztartási hulladékot, hova kerüljön a tejes és gyümölcsleves kartondoboz vagy a samponos és mosószeres műanyagflakon. Az Újrahasznosítási Kisokos ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Több más élelmiszeripari céghez hasonlóan a Nestlé csatlakozott azon törekvéshez, hogy 2025-re minden csomagolását újrafeldolgozhatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tegye, 2050-ig pedig nullára csökkenti üveghatású gázkibocsátását. Ezen felül Svájcban létrehozta a Nestlé Csomagolástechnikai Intézetet, mely újrafeldolgozható, lebomló vagy komposztálható műanyagok, funkcionális papír, valamint a műanyag csomagolóanyagok újrafeldolgozhatóságát növelő új csomagolási megoldások és technológiák kutatásával foglalkozik.

Az Újrahasznosítási Kisokos fontos lépés a fogyasztók edukálásában, hisz a vállalat az alternatív csomagolási megoldások fejlesztése mellett azon dolgozik, hogy partnereivel és a lakossággal együttműködve felelős vállalatként szélesebb körben is felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A Nestlé Újrahasznosítási Kisokosának elérhetősége: nestle.hu/hovadobjam

Facebook Comments

One thought on “Hogyan csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége?

 • 2019/10/30 at 13:38
  Permalink

  Sajnálatos, hogy a kiadványt a Humusz Szövetséggel együtt sem sikerült hiba nélkül megalkotni.
  A kiadvány a 8. o.-n a “Mit melyik kukába gyűjtsünk?” kérdését leegyszerűsíti azzal, hogy Budapesten hova dobják.
  A közszolgáltatók gyakorlata színes, van, ahol minden szelektívet egybe gyűjtenek, sok helyen nem is edénybe, hanem zsákba. Az italos kartonról pedig a füzetből például csak annyit tudunk meg, hogy Budapesten a papírba kell dobni.

  Szomorúan rövidlátó a füzet újrahasznosítás témában is. A PVC, a PS és még az egyéb műanyag csomagolások is – akármi is tartozik oda – nem újrahasznosíthatóak. Ez így egyszerűen nem igaz. Ha még azt írná a füzet, hogy újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott – persze szolgáltatótól függően ez is eltérő lehet és ha sok összegyűlik, talán már gazdaságos. Úgy, ahogy a felvágottas és sajtos tálcák esetében sikerült leírni, hogy ha nem biztos az újrahasznosítás, akkor is inkább a szelektívbe menjen. Kár, hogy itt az maradt le, hogy a tálcát a fóliától azért válasszuk el, mert azok jellemzően más műanyagok.

  Az italos kartonokból pedig a füzettel ellentétben a fém és a műanyag is újrahasznosítható, még ha nem is minden papírgyárban történik ez meg, pont ezért van értelme a füzetben is szereplő külön újrafeldolgozó rendszernek. A CD- és DVD-lemezekről pedig bekerül, hogy nem újrahasznosíthatóak, de azért az is szerepel, hogy mégis van egy hazai cég aki ezzel foglalkozik?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: