fbpx

Csatlakozz a Komposztünnep eseményéhez, pályázz komposztálással kapcsolatos témában!

A Humusz Szövetség ez év októberében is meghirdette Komposztünnep pályázatát, melyre a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységekkel jelentkezhetnek az érdeklődők.

Október 10-én a komposztálásé a főszerep. A Humusz Szövetség idei Komposztünnepével és az ahhoz kapcsolódó pályázatával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szerves hulladék nem a kukába való!  A helyben történő komposztálással a szerves hulladékok mennyisége csökkenthető, zöld javakként bent maradnak az ökológiai körforgásban, az így keletkező komposzttal pedig javítható a termőtalaj minősége.

A Humusz Szövetség célja, hogy a komposztálás témaköre  az oktatásban is megjelenhessen, ezért a pályázatra óvodai és iskolai csoportok, civil szervezetek, közösségi kertek, illetve képzőművészeti alkotó közösségek jelentkezését várja.

A Humusz az alábbi fő témák mentén várja a pályázatokat:

  • Komposzttal a klímáért!: Idén eddig még soha nem tapasztalt társadalmi figyelem szegeződik a klímaváltozásra. A komposztáláson keresztül az éghajlatváltozás mellett egyéb globális fenntarthatósági témák is megközelíhetőek, így – amint a következő felsorolásban láthatjuk – többek közt a talajvédelem és az élelmiszerfogyasztás is.

 

  • Kapcsolódás a 2020. évi Nemzetközi Komposzttudatos Héthez: Májusban kerül megrendezésre a komposztálást népszerűsítő szemléletformáló kampány, melynek szlogenje a Humusz Komposztünnepéhez is szervesen illeszkedik: „A talaj szereti a komposztot!”. A komposztáláson keresztül ugyanis jól megközelíthető téma a talajvédelem is.

 

  • Biológiai sokféleség a természetben, így a talajban is: Remek kezdeményezés aMáté Bence és Gaál Péter természetfotósok által indított, magyarországi növény- és állatfajokat tartalmazó online “albumoldala”. A Fajbook-ra a regisztrációt követően saját fotóinkat tölthetjük fel, így gyűjtve pontokat. Végre egy online eszköz, mely játékos formában edukál!

 

  • Élelmiszerpazarlás csökkentése:Magyarországon a lakosság által megtermelt háztartási – avagy kommunális – hulladék közel 1/3-a szerves hulladék, amely komposztálható, azonban a jelentős hányada kidobásra kerül. Tudatosabb fogyasztással csökkenthetjük a megtermelt háztartási hulladékot, a megmaradó szerves hulladékot pedig komposztálhatjuk.

 

A pályázat jelentkezési határideje: 2019. október 21.

  • A Pályázók tevékenységeik beszámolóival pályázhatnak a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazza a Humusz.
  • A pályázaton indított tevékenységeket a pályázók október hónap folyamán bármikor megvalósíthatják, akár egynapos, egy hetes, vagy akár több hetes időszakban.
  • Regisztráció és további hasznos tippek a komposztalj.hu oldalon. Kapcsolat: komposztunnep kukac gmail.com

 

 

A program támogatói:

Baptista szeretetszolgálat (NoPlanet B programja); Oázis Kertészet; Fajbook; Varázslatos Magyarország magazin

 

A 2018-es Komposzt Ünnep beszámolója ide kattintva érhető el.

 

Borítókép: Manfred Antranias Zimmer képe a Pixabay -en.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: