fbpx

2020-tól betiltanák az egyszer használatos műanyagokat a romániai fesztiválokon

Az erre vonatkozó törvénytervezet kezdeményezői szerint fontos, hogy ne csak a bulival maradjanak a résztvevők, hanem tapasztalják meg, milyen a jól szervezett szelektív hulladékgyűjtés – írja a Transindex.ro.

Egy civil szervezetnek sikerült meggyőznie a környezetvédelmi minisztériumot arról, hogy fontos lenne csökkenteni a romániai fesztiválok ökológiai lábnyomát. Az Act for Tomorrow Egyesület és a minisztérium törvénytervezete értelmében jövőtől minden fesztivál és más nyilvános esemény szervezőinek kötelező lenne a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése a rendezvény alatt.

Románia ad helyet az Európai Unió legnagyobb fesztiváljai közül jópárnak; a fesztiválok száma és mérete pedig folyamatos növekedést mutat. Évente több mint 1 millióan vesznek részt a nagy zenei fesztiválokon. Ehhez még hozzáadódnak a másfajta – sport-, kulturális, vallási, politikai események, vásárok, városok és községek napjai stb. – tömegrendezvények résztvevői is, áll az egyesület közleményében. Az egyesület és a minisztérium gyakorlatilag a 2012-ben elfogadott pikniktörvény módosítását javasolják.

Az Act for Tomorrow Egyesület az utóbbi évben aktívan részt vett több fesztiválon, ahol a szelektív hulladékgyűjtést és kiemelten a csomagolóanyagok szelektív gyűjtését népszerűsítették. Céljuk a fesztiválok szervezőit buzdítani és bátorítani arra, hogy környezetbarátabbá tegyék rendezvényüket, ugyanakkor az egyesület arra is törekszik, hogy a tömegrendezvények résztvevői körében is népszerűsítse a fenntarthatóság koncepcióját.

Ennek a munkának a tanulságait levonva egy sor javaslatot és ajánlást állítottak össze, amelyet eljuttattak a környezetvédelmi minisztériumhoz. Javaslataikat belefoglalták a 2012/54-es pikniktörvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezetbe, amelyet Grațiela Gavrilescu volt környezetvédelmi miniszter terjesztett elő közvitára 2019. augusztus 30-án.

A javaslat célja csökkenteni és megelőzni azt a nagy volumenű hulladéktermelést, amit eddig a romániai nyilvános eseményeket – koncertek, fesztiválok, ünnepségek, városnapok/falunapok, politikai vagy vallási események – kísérte éveken keresztül. Ugyanakkor a környezetvédelmi minisztérium egyúttal össze is kívánja hangolni a romániai jogszabályokat a legújabb európai követelményekkel, mint amilyen az egyszer használatos, nem újrahasznosítható evőeszközök, poharak használatának betiltása.

A törvényjavaslat egy sor rendelkezést tartalmaz, amelyeket a nyilvános események szervezőinek kell gyakorlatba ültetniük annak érdekében, hogy csökkentsék a környezetre rótt terhelést:

– biztosítaniuk kell a hulladékok különgyűjtéséhez a szükséges infrastruktúrát (legalább három fő típusnak megfelelő hulladékgyűjtőkkel: újrahasznosítható, nem újrahasznosítható és biológiailag lebomló hulladékoknak kihelyezett konténerek), valamint az ökologikus WC-ket;

– ki kell jelölniük a különgyűjtés számára kialakított hulladékudvarokat, és ki kell függeszteniük a szelektív gyűjtésre vonatkozó szabályozást, példákkal segítve a különböző hulladéktípusok megkülönböztetését;

– biztosítaniuk kell a helyszín fertőtlenítését és utólagos kitakarítását;

– biztosítaniuk kell, hogy a helyszínen árusított vagy ingyen osztogatott élelmiszerek és italok többször használható vagy biológiailag lebomló csomagolásban/edényben kerüljenek tálalásra

– olyan csomagolásban, amely megfelel a SR 13432:2002 standardnak;

– lássák el a résztvevőket megfelelő, pontos indormációkkal a rendelkezésre álló szelektív hulladékgyűjtési rendszerről, és azokról a feltételekről, amelyeket teljesíteni kell a termelt hulladék helyes gyűjtése tekintetében.

További részletek a Transindex oldalán.

Marcin Dampc fotója a Pexels oldaláról

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: