fbpx

Az egyszer használatos termékek gyártóit is bevonná a köztisztaság finanszírozásába a német kormány

Az eldobható, egyszer használatos termékek gyártóit is be kell vonni a köztisztaság fenntartásának finanszírozásába Németországban – hangsúlyozta a szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere egy hétfői nyilatkozatában.

Svenja Schulze berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy “aki eldobható árucikkekkel keres pénzt, annak a köztisztaság költségeibe is be kell szállnia”.

Az egyszer használatos termékek trendje számos városban “szemétáradatot” okoz a parkokban és a sétálóutcákban, a hulladék eltakarítását és kezelését pedig az adófizetők finanszírozzák. Ezen változtatni kell, a gyártóktól is hozzájárulást kell kérni.

“Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem társadalmi igazságossági kérdés is” – húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a tárca közleménye szerint.

A miniszter elmondta, hogy egy új törvény révén szednek majd a gyártóktól hozzájárulást a köztisztaság fenntartásának költségeihez. A jogszabály legkésőbb 2022-re készül el, alapja az egyszer használatos műanyagokról szóló európai uniós irányelv, amelyet az idén tavasszal fogadott el az Európai Unió Tanácsa.

Az új rendszer alapgondolata, hogy a hozzájárulás legyen arányos a szennyezéssel. Ezért első lépésként országos vizsgálatot indítanak annak megállapítására, hogy mekkora az elvitelre készített italokhoz járó papírpoharak és egyéb, eldobható termékek aránya a szemetesekben összegyűjtött és a parkokban, tereken szétszórt hulladékban – tette hozzá a közterület-fenntartó társaságokat is összefogó országos érdekképviselet, az közműszolgáltatók szövetségének (VKU) elnöke, Michael Ebling.

A gyártói felelősség elvének kiterjesztése a köztisztaság területére “paradigmaváltás” Németországban – hangsúlyozta a szakember.

A környezetvédelmi minisztérium a műanyagzacskók használatával szemben is fellép. Svenja Schulze a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak elmondta, hogy az áruházi nejlonszatyrok forgalmazásának teljes körű tiltásáról szóló jogszabályon dolgoznak. A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen csökkent a műanyagzacskók használata – mondta a politikus, kiemelve, hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki.

mti

Facebook Comments

One thought on “Az egyszer használatos termékek gyártóit is bevonná a köztisztaság finanszírozásába a német kormány

 • 2019/08/14 at 10:19
  Permalink

  A német ötlet nem saját, maga az egyes egyszer használatos műanyagtermékek korlátozásáról szóló átültetendő 2019/904/EU-irányelv fogalmaz úgy, hogy az egyszer használatos műanyag ételtárolók és poharak, műanyag zacskók és helyben fogyasztható ételek zacskók gyártóinak a csomagolásból keletkező hulladék gyűjtésének és kezelésének költsége mellett állnia kell
  – a köztéri hulladékgyűjtő rendszerekbe eldobott hulladék gyűjtési költségeit is, ideértve az infrastruktúrát és annak működtetését, majd a hulladékgyűjtést követően az említett hulladék szállítását és kezelését is; és
  – az elhagyott hulladék eltakarításával kapcsolatos költségeket és az azt követő szállítást és kezelést.

  Nedves törlőkendők, léggömbök, szűrős cigaretták és szűrők gyártóira csak utóbbi vonatkozik.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: