fbpx

#bootlefreezone kihívás – csatlakozol?

A műanyagmentes július után itt a következő környezettudatos kihívás, amelynek célja az az egyszer-használatos műanyagpalackok mennyiségének csökkentése, és úgynevezett #bottlefreezone-ok, azaz „palackmentes övezetetek” létrehozása, hiszen a fenntarthatóságra való törekvést nem csupán egyetlen hónap kihívása, hanem egy hosszútávú cél része.

A BWT izgalmas kihívásra invitál mindenkit , amelynek célkitűzése, hogy összefogva csökkentsük a egyszer-használatos műanyag palackok mennyiségét, és hozzunk létre minél több palackmentes övezet, hogy mérsékeljük együtt a globális méretű egyszerhasználatos műanyaghulladék kibocsájtást és elősegítsük a helyi vizek felhasználását!

Helyi vizekkel a környezetünk védelméért

Hogy hogyan függ össze a helyi vízkészlet a környezetvédelemmel? Nagyon egyszerű, hiszen ha a helyben rendelkezésre álló vizet fogyasztjuk, amely nem utazott több száz vagy ezer kilométert, jelentősen csökkenhet a szállítmányozás során keletkező széndioxid kibocsájtás, ezáltal csökkentve a környezetterhelést is.

Az össz. széndioxid kibocsátás körülbelül 30%-a fuvarozásból ered,(1) aminek az mennyisége továbbra is, folyamatos növekszik. Ezzel szemben, a többi, nagy széndioxid kibocsájtó szektorban már látható a csökkenő tendencia az Európai Unióban(2) Azonban, ha nap, mint nap törekszünk arra, hogy a helyben megtermelt és beszerezhető termékeket és élelmiszereket fogyasszunk, beleértve azt is, hogy a vizünket a csapból vegyük, és ezáltal szükségtelenné válik a palackozott vizek szállítása, hozzájárulhatunk ennek a tendenciának a megváltoztatásához.

Itt, Európa szívében, mi szerencsések vagyunk, mert nálunk a csapvíz biztonságosan fogyasztható, és a BWT vízszűrő technológiájának köszönhetően még ízletesebb, még élvezetesebb lehet a fogyasztása.

A szabadalmaztatott Magnesium Mineralized vízszűrési technológiának köszönhetően nem csak a kellemetlen ízért felelős szabad klórt, és a lebegő szennyeződéseket tudjuk a csapvizünkben csökkenteni , de a szűrés során hozzáadott magnézium* miatt a szűrt vizet igazán zamatosnak érezhetjük. Ennek mennyisége mindig a vezetékes víz keménységének függvénye.

Mondj nemet az egyszer-használatos műanyagra

Mára globális problémává vált a vizes élőhelyek műanyagszennyezése, ami nem csak a távoli egzotikus országokat érinti, de a mi folyóinkat is, gondoljunk csak a tavasszal levonult árhullámra a Tiszán. A műanyagszennyezés jelentős részéért az egyszer-használatos műanyagpalackok felelősek, amelyeket
legnagyobb arányban vízzel töltenek meg. Megdöbbentő, hogy percenként a világon 1 millió az egyszer-használatos műanyagpalack kerül forgalomba, amelyeknek kevesebb, mint a fele kerül szelektív
lerakóba. (3) Nemrég az egész világot sokkolta az a számítás is, hogy ha drasztikusan nem változik a tendencia, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal (4). Az egyszer-használatos műanyag problémájával az Európai Unió is foglalkozik, hiszen közös célunk a felelősségteljes műanyaggazdálkodás, amely a fenntarthatósági törekvések egyik alapja kell, hogy legyen. (5)

Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk az alternatívákat a háztartásunk számára is, hiszen az ízletes víz nem csak palackban érkezhet, hanem innovatív vízszűrő segítségével is. Például a BWT AQA Drink MP200 vízszűrőpatronnal 600 liter vizet lehet megszűrni, amely 400 db 1,5 literes műanyagpalackot jelent. A BWT vízszűrő technológiájával csak az egyszer-használatos műnyagpalackokról kell lemondani, nem pedig az ízélményről! Ráadásul, ha úton vagyunk, és elfogyott a kulacsunkból a víz, a Vízlelőhelyeken ingyenesen utántöltik számunkra szűrt BWT vízzel!

Palackmentes irodaház

A BWT ezt a kihívást annyira komolyan gondolja, hogy a budaörsi irodaházuk palackmentesítését is megkezdte augusztus 1.-jén. A BWT Hungária Kft. dolgozói eddig sem fogyasztottak palackosvizet az
irodában, mert a teakonyhákban rendelkezésre állt a szűrt BWT víz.

Most az irodaház többi bérlője számára is lehetőséget biztosít, hogy lemondjanak az egyszer-használatos műanyagpalackos vizek fogyasztásáról, mert az épület közösségi tereibe több helyre telepített vízadagolóautomatákat – amely szűrt, hűtött, szénsavas vagy szénsav mentes vizet biztosít egyetlen gombnyomásra – és összesen 100 db kulacsot osztott ki az ott dolgozók számára. Így a jövőben az irodaházban már nem lesz szükség palackozott vízre a felfrissüléshez.

Ezt a víztechnológiai vállalat mintaprojektnek is szánja, példát mutatva, hogy az irodaházak palackmentesítése sem lehetetlen.

Csatlakozz a #bottlefreezone kihíváshoz!

Ha úgy érzed, Te is szeretnél tenni a fenntarthatóságért, és csökkenteni az egyszer-használatos PET palackok mennyiségét, akkor köszönj el a palackozott vizektől, használd a helyi erőforrásokat csomagolásmentesen, fogyassz csapvizet vagy szűrt vizet és erre hívd fel minél több ember figyelmét!

Hogyan csatlakozhatsz a kihíváshoz?
 Ne használj egyszer-használatos műanyag vizes palackokat augusztus 1. – október 30. között (lehetőség szerint később se)!
 Fogyassz helyette helyi csapvizet vagy szűrt vizet!
 Készíts egy szelfit arról, hogy miként mondasz búcsút az utolsó műanyag vizespalackodnak, posztolj róla, használd a #bottlefreezone hashtag-et!

 

Hivatkozások:
(1) https://www.forschungsinformationssystem.de/servlet/is/39787/
(2) https://ec.europa.eu/clima/policies/transport_en
(3) https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/a-million-a-minute-worlds-plastic-bottlebinge-as-dangerous-as-climate-change
(4) http://www3.weforum.org/docs/WEF_The_New_Plastics_Economy.pdf
(5) https://ec.europa.eu/environment/waste/plastic_waste.htm

*2,5 liter, 17 német keménységű víz eseten a hozzáadott magnézium mennyisége megközelítőleg 60
mg, amely az ajánlott napi magnézium bevitel 20%-a (a WHO 300 mg magnézium / nap előírását
figyelembe véve).

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: