fbpx

Műanyag hulladékért élelmet kínál cserében egy indiai kávézó

Műanyag hulladékért élelmet kínál cserébe egy indiai kávézó, amely a jövő hónapban nyílik Ambikapúrban.

“Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni” – mondta a kelet-indiai város polgármestere.

Az első indiai Hulladék kávézó egészséges élelmet fog biztosítani hajléktalanoknak és szegényeknek, valamint bátorítani fogja az embereket arra, hogy tartsák tisztán utcáikat – tette hozzá Adzsaj Tirkej.

“Mindenkit szívesen látunk, aki műanyag hulladékot hoz. A kávézót főként nők fogják működtetni. Gőzerővel folynak az előkészületek” – mondta a polgármester a Reuters hírügynökség alapítványi szolgálata tudósítójának.

India számos államában már betiltották az egyszer használatos műanyagot, de az indiaiak így is 26 ezer tonna műanyaghulladékot termelnek naponta a kormány adatai szerint. A hulladékot gyakran az utcákra, csatornákba öntik. 

A Hulladék kávézóban egy kilogramm műanyagért egy curryt adnak rizzsel, lencsével és indiai kenyérrel – mondta a polgármester, aki szerint ennyi műanyag hulladék néhány óra alatt összegyűjthető. Fél kilogrammért egy reggeli kapható. 

Az Ambikapúrban 2015-ben bevezetett hulladékgazdálkodás, amelyet nők működtetnek, akik házról házra járva gyűjtik be újrahasznosításra a műanyagot, a várost India egyik legtisztább településévé tette. A város 2015-ben utat épített műanyagból és 1,2 millió rúpiát keres havonta azzal, hogy a műanyag hulladékot és papírt eladja magántársaságoknak – közölte Tirkej.

Egy hasonló elgondolásból kiindulva idén egy északkelet-indiai iskolában ingyenes oktatást kezdtek biztosítani a diákoknak az általuk összegyűjtött műanyag hulladékért cserében.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: