fbpx

A Vatikán 2019 végére műanyagmentessé válik

Vatikán Városállam halad előre a műanyaghasználat csökkentésének útján és arra készül, hogy 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik. Elrendelte az egyszerhasználatos műanyag árusításának felszámolását – írja a Vatican News.

A Vatikán célkitűzése az, hogy felzárkózzon a környezetvédelem terén a világ legeredményesebb országaihoz. E törekvéssel a Vatikán jelentős előrelépést tesz a szelektív szemétgyűjtés magas százalékaránya felé. Ehhez Ferenc pápa Laudato si’ k. zöld enciklikája adta az ösztönzést.

Műanyagmentesség

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már leállították az egyszerhasználatos műanyag árusítását, így várhatóan az év végére az eddigi raktárkészlet teljesen kiürül, vagyis műanyagmentessé válik tevékenységük. A Vatikán már magas százalékarányt ért el az újrahasznosítás terén: a szemét 55%-át szelektíven gyűjti. A célkitűzés az, hogy három éven belül elérje a 70-75%-ot.

Ökológiai sziget a különleges hulladák számára

„A hulladékot két nagy kategóriára oszthatjuk: a városi és a különleges hulladékra, amely lehet veszélyes vagy nem veszélyes. 2016-ban létrehoztunk egy ökológiai szigetet, egy ökocentrumot, ahová az összes különleges hulladék kerül. A korlátozott hely miatt 2018-ban felújítottuk és megerősítettük, aminek eredményeként képesek vagyunk az EU hulladék kódjai közül 85 típusnak a kezelésére. Az idei év első hat hónapjában sikerült a nem szelektív hulladékot 2%-ra csökkenteni, tehát 98%-ot szelektíven gyűjtünk.” Így nyilatkozott Rafael Ignacio Tornini, a Vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse.

Kritikus pontok

Nehezebb a helyzet kezelése a Szent Péter téren összegyűjtött nem szelektív szemét esetében, ahol nap mint nap turisták ezrei fordulnak meg. „Ott a nem szelektív hulladék sokkal nagyobb mértékű a többi helyhez képest. A kollonádok alatt speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztünk el és ezek jól működnek, mert minden nap közel 10 kg-ot gyűjtünk össze” – fogalmazott Tornini. A Vatikánban továbbá elindították az ún. körkörös gazdaság mini-folyamatait. „A szerveshulladék és a metszésből származó szemét (400 tonna) összegyűjtéséből komposzttrágyát készítünk és azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. Igyekszünk újrafelhasználni ezt a hulladékot jóminőségű trágyaként a kertekben a Vatikánban vagy Castel Gandolfo-ban” – hangsúlyozta Tornini.

A pápa zöld enciklikája adta az ösztönzést

A Vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elismerte, hogy sok munkát fektettek a mentalitás megváltoztatásába: „Tanfolyamokat is szerveztünk a személyzetnek a különleges szemét kezeléséről”. Tornini szerint az egész kezdeményezés titka abban áll, hogy komolyan vették Ferenc pápa Laudato si k. enciklikájának irányvonalát: „közös otthonunkat védelmezni kell és ha nem mi vagyunk az elsők, akkor ki lesz az…”

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: