fbpx

A tengeri élőlények pusztulásához vezet a műanyag hulladék

Több mint ezer cápa és rája akadt szemétbe, többnyire elhagyott halászhálók maradványaiba. A tanulmányt korábbi értekezések és Twitter-bejegyzések alapján készítették – közölték az Exeteri Egyetem tudósai az Endangered Species Research című szaklapban megjelent írásukban.

Csak a dokumentált eseteket számolták, valószínűleg ennél jóval több cápa és rája gabalyodhatott bele szemétbe. A hulladék legtöbbször halászhálók maradéka. A szemét okozta veszélyeket remekül példázza egy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) esete – mondta Kristian Parton, a tanulmány szerzője. Az állat egy tengeri makkokkal borított kötélbe akadt bele, és ahogy a hal növekedett, a makkok a bőrébe fúródtak, és komoly sérüléseket okoztak neki.

A problémát eddig alábecsülték, holott tigriscápákat és hatalmas cetcápákat is érint. A szemétbe keveredett állatok szenvednek, és el is pusztulhatnak – írják a tudósok. A Scientific Reports című folyóiratban tavasszal publikált tanulmány szerint egyetlen műanyagdarab lenyelése 20 százalékkal növeli egy tengeri élőlény halálozási kockázatát, míg nagyobb mennyiségű műanyagtöredék elfogyasztása az állat biztos halálát okozza. Noha a lenyelt tengeri hulladékok döntő részét kemény műanyagok teszik ki, a szakemberek szerint ezek mégis jóval kisebb eséllyel okozzák az állatok halálát, mint a lágy műanyagok.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: