fbpx

Stratégia és útiterv készült a Duna-régió körforgásos gazdaságáért

2016-ban indult az Európai Unió Interreg Danube Transnational Programme támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával a MOVECO projekt, amely a körforgásos gazdaság kihívásaira keresett választ az ökoinnováció és a körforgásos gazdaságba való átmenet keretfeltételeinek és szabályozó eszközeinek javításával, az intelligens és fenntartható növekedés elősegítésével, és a Duna Régión belüli regionális különbségek csökkentésével.

 

A 10 Duna-régiós ország 16 szervezetének részvételével zajló projekt zárókonferenciáját még május 14-n tartották, ahol bemutatták egy politikai döntéshozókat számára kidolgozott nemzetközi stratégiát, mellyel felgyorsítható a körforgásos gazdaságra való áttérés a Duna régióban. Május vége óta a stratégia, az akcióterv és az Ausztriára, Németországra és Szlovéniára vonatkozó első útiterv az interneten is hozzáférhető.

 

A stratégia három hulladékáramra koncentrál, az elektromos és elektronikus készülékekből, az elemekből és akkumulátorokból, valamint a csomagolásból származó hulladékra. Ugyanakkor intézkedéseket és lépéseket javasol a termékgyártók, a hulladékkezelők, valamint a háztartások és fogyasztók számára is. A stratégia alapján határon átnyúló útitervek készültek, amelyek konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a cselekvésre.

 

A projekt konzorcium létrehozott egy online platformot (www.danube-goes-circular.eu), amelynek van egy virtuális piactere a vállalatok és kutatóintézetek közötti együttműködés előmozdítására, termékek és nyersanyagok újrafelhasználásának támogatására, valamint ipari szimbiózisok stimulálására.

 

A további útitervek megjelenése a projekt befejezésééig, augusztus 31-ig várható.

 

 

Photo by KasH from Pexels

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: