fbpx

2021-től az egyszer használatos műanyagok betiltásra kerülnek az EU-ban

Az EU szigorúan fellép a műanyagszennyezéssel szemben. A Tanács által a tegnapi napon elfogadott irányelv új korlátozásokat vezet be bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek esetében.

Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv a hulladékkal kapcsolatos hatályos uniós jogszabályokon alapul, ám ezeken túlmutatva szigorúbb szabályokat ír elő azon termék- és csomagolástípusok esetében, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedések is bevezetésre kerülnek a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Az egyszer használatos műanyagtermékek részben vagy teljesen műanyagból készülnek, és rendeltetésük szerint jellemzően csak egyszer vagy csak rövid ideig használják őket azelőtt, hogy hulladék lesz belőlük. Az irányelv egyik fő célja a keletkező műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. Az új szabályok értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90%-os célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25%-ban, 2030-ig pedig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Az irányelv szövege ide kattintva érhető el.

Forrás: Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: