fbpx

Május 22-én indul a konvektorcsere program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2019. évi Otthon Melege Programot május 22-én nyitja újra, idén a korábbiakhoz hasonlóan földgázüzemű konvektorok cserélhetőek támogatással korszerűbb, energiatakarékosabb készülékekre.

A pályázati kiírásban a készülék műszaki feltételek a két évvel ezelőttihez hasonlóak: “A” energiaosztály, a “zárt” égéstér, utóbbinak a kéményes készülékek alapvetően nem tudnak megfelelni, csak a parapetesek.

2017-ben a kiírásnak ez a három készülék felelt meg, a paletta úgy tűnik, azóta sem bővült:

– MIKA 6 magyar fejlesztésű parapetes minicirkó, MIKA 6EU, illetve a MIKA 6EU turbóként (minikazán) továbbfejlesztve, ára jelenleg kb. 160-200 eFt. Teljesítménye 6 kWh, ezért adott lakásméret felett több kell belőle.

– Fondital Gazelle Techno Classic 5000 és 7000, olasz készülék, ára kb. 240 eFt

– a FÉG F8.60EF ErP, a legnagyobb FÉG-konvektor programozható változata, ára 150 eFt. 2017 óta kisebb testvérei is megjelentek, a teljes választék megtalálható a FÉG-katalógusban.

 

MIKA 6E KON típusú készülék (kondenzációs gázkazánnak minősített berendezés) beépítése jelen programban nem támogatható

 

Több készülékre is lehet pályázni, kiegészítő kéménybélelésre is (ha esetleg mégis lenne “A” osztályú kéményes készülék) és más munkákra is (a minicirkóhoz radiátorra nem) és maximum a költségek 60%-ig!

 

A pályázáshoz kell:

– tulajdoni lap (e-hiteles is jó)

– bankszámlakivonat vagy banki igazolás vagy bankszámlaszerződés

– szerelő által is aláírt költségterv/ajánlat.

 

A pályázati adatlapon rögzítendő a lecserélésre kerülő konvektor körülbelüli beépítési éve. Amennyiben ezen adat nem ismert, jellemzően a készülék hátoldalon található adattábla gyártási szám (Gyárt. sz.) rovatában megadott számsor első két számjegyéből következtetni lehet a gyártási évére, melynek adatlapon történő feltüntetése szintén elfogadható.

Példa: Gyárt. sz.: 77-62158 – melynek első két számjegye 77 – > Az adatlapon megadandó év: 1977.

 

A pályázati adatlapon fel szükséges tüntetni a cserélendő konvektorok teljesítményét.
A teljesítmény szintén kiszámítható a készüléken található adattáblán szereplő adatokból, tipikusan az alábbiak szerint: a hőteljesítmény (Hőtelj.) rovatban megjelölt Kcal/h adat 860-al elosztva.

Példa: Hőtelj.: 2.800 Kcal/h -> 2.800 / 860 = 3,26 kW -> Az adatlapon a „3 és 5 kW között” teljesítménysáv választandó ki.​

 

Pályázni május 22-től, elméletileg aug. 30-ig lehetséges, de előfordulhat, hogy pályázati keret hamarabb betelik, ha nem is annyira gyorsan, mint a hűtőpályázat. Kérdéses, hogy valóban lesz-e igény a tervezett négyezer készülék cseréjére, figyelembe véve a gázkészülék-szerelők leterheltségét és azt, hogy a számla nélkül végzett csere jelentősen olcsóbb lehet. Utóbbira a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap is felhívta a figyelmet.

 

A pályázati kiírás a https://konvektor2019.nfsi.hu/ oldalon található.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: