fbpx

A rozsdaterületek újrahasznosításáról, rehabilitációjáról szerveznek konferenciát „Kármentesítés és barnamezős beruházások” címmel Budapesten

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége kétévente szakmai konferenciát szervez a kármentesítés szakterületi eredményeinek és kihívásainak bemutatására, a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredmények és szakmai tapasztalatok megosztására, valamint a következő időszakban elérhető finanszírozási források megismerésére.

Idén május 14-15-én kerül sor erre a nemzetközi konferenciára Budapesten, ahol a kétnapos konferencia résztvevői megismerhetik a barnamezős területhasználat globális trendjeit, a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, illetve lehetőség van az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatok felmérési eredményeinek, bemutatására is: https://kszgysz.hu/re-brown

 

A téma fontosságát az is alátámasztja, hogy mind a nemzeti, mind pedig a globális ökológiai lábnyomnak egyre nagyobb szeletét adja a beépítés, s a zöld területek bevonása.

A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok – legyen szó lakóépületekről, irodaházakról vagy épp egy új kulturális negyedről – ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól, valamint hogy a már rendelkezésre álló, barnamezős kapacitások maximálisan kihasználásra kerüljenek a jövőben. A vonatkozó országgyűlési határozat is kimondja – továbbá a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia II. előrehaladási jelentése (2017) is megerősíti -, hogy zöldmezős fejlesztések helyett barnamezős fejlesztések szükségesek, ezek helykiválasztásánál prioritást kell élveznie a meglévő ipari parkoknak, elhagyott ipari területeknek.

Cél a városok szétterülésének elkerülése, a fenntartható és kompakt városszerkezet kialakítása a már meglévő erőforrások hatékony és fenntartható hasznosítása érdekében, így a rozsdaterületek, barnamezős területek, tájsebek, a meglévő, de nem használt falusi feldolgozó-kapacitások differenciált újrahasznosítása, rehabilitációja, kezelése, fenntartható területgazdálkodás, településüzemeltetés, környezeti veszélyforrások felszámolása révén.

 

Mindezt azonban nehezíti, hogy e területek újra használhatóvá tétele többnyire annak tulajdonosát, illetve aktuális használóját terheli, a szennyeződések, környezeti károsodások feltárása, azonosítása, a kárelhárítás megtervezése és kivitelezése költséges és hosszadalmas feladat, a korábbi, a szennyeződést okozó területhasználók pedig sokszor már nem vonhatók felelősségre. Az új területhasználat meghatározásakor figyelembe kell venni a terület szennyezettségi állapotát, illetve megtisztíthatóságát, illetve a tervezett hasznosítás befolyásolhatja a kármentesítési munkák idő- és költségigényét.

 

A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány jeles képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.

 

Több előadás foglalkozik a szennyezett területek hatékony kármentesítési módszereivel, de megismerkedhetünk Budapest főváros barnamezős kataszterével, valamint több európai stratégiai területgazdálkodási jó gyakorlattal is. A sikertörténetek mellett új és kihívást jelentő témaként sor kerül az ún. európai Holt-tenger, az ukrajnai Aknaszlatina (sóbányász település) múltjának és reményteli jövőjével kapcsolatos tervek ismertetésére is. https://kszgysz.hu/karmentesites-program

Last minute jelentkezés: https://kszgysz.hu/regisztracio

 

Pok Rie fotója a Pexels oldaláról

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: