fbpx

Jelentősen növekedett az elektronikai hulladékok mennyisége

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai olyan anyagok és összetevők összetett keveréke, amelyek jelentős környezeti és egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik. Ezért jelentős erőfeszítéseket kell tenni az elektronikai hulladékok összegyűjtésére, kezelésére és újrahasznosítására az életciklusuk végén.

Az Európai Unió (EU) szintjén becslések szerint 2016-ban 8,9 kg elektromos és elektronikai hulladékot gyűjtöttek be egy lakosra, ami 2011-től 25% -kal nőtt az öt év alatt – számol be az eurostat.

Az EU-tagállamokban 2016-ban összegyűjtött elektromos és elektronikus berendezések teljes mennyisége jelentős szórást mutat a romániai 1,6 kg/fő-től és a svédországi 16,5 kg/fő-ig. Az összegyűjtött mennyiségek eltérése tükrözi az elektromos és elektronikus termékek fogyasztási szintjeinek különbségeit, valamint a meglévő hulladékgyűjtő rendszerek különböző teljesítményszintjeit.

A forrásadatok itt érhetők el.

A 2016-ban összegyűjtött összes elektromos és elektronikus hulladékgyártó berendezés több mint fele (55,6%) nagy háztartási gépeknek tulajdonítható. Ezt követte az informatikai és távközlési berendezések (14,8%), a fogyasztói berendezések / fotovoltaikus panelek (13,5%) és a kis háztartási gépek (9,0%) köre. A maradék 7,1%-t az elektromos szerszámok, világítások, játékok és sporteszközök alkotják.

Fancycrave.com fotója a Pexels oldaláról

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: