fbpx

94 település nyert támogatást illegális hulladéklerakók felszámolására

A szemetelés megelőzésére, a hosszú távú megoldás érdekében a kormány átfogó programot dolgoz ki, az illegális szemétlerakók kérdésében azonban gyors megoldásokra van szükség. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért 240 millió forinttal támogatja az önkormányzatokat az illegális hulladéklerakók felszámolásában. A most lezárult pályázattal 94 település környezete tisztulhat meg.

A kormány stratégiai célja, hogy 2030-ra Magyarország ott legyen az Európai Unió öt legjobb országa között, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ehhez elengedhetetlen, hogy tiszta országunk legyen, ennek eléréséhez a köztisztaság megóvása elsődleges feladat. Az ITM ezért az illegális hulladéklerakók felszámolását prioritásnak tartja, a hulladék keletkezésének megelőzését a fenntarthatóság egyik kulcsfontosságú elemének tekinti.

A minisztérium 2018 végén pályázatot írt ki az önkormányzatok számára „Az illegális hulladéklerakók felszámolása” címen, ezzel is segítve az önkormányzatok hulladékgazdálkodással, elhagyott hulladékok kezelésével kapcsolatos munkáját. A pályázat célja a közterületen fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolásának (elszállításának és kezelésének) elősegítése.

A pályázat kiírása során fontos cél volt, hogy az ország teljes területén, a települési önkormányzatok lehető legszélesebb körének legyen lehetősége pályázatot benyújtani. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás rendelkezésre bocsátása előfinanszírozással történik. A támogatás intenzitása 100%, az egy pályázattal elnyerhető támogatás összege legalább 500 ezer, legfeljebb 3 millió forint volt.

Pályázni a benyújtási időszakon belül a rendelkezésre álló 240 millió forint forrás kimerüléséig lehetett, e keretösszegből a beérkezési sorrend szerint 94 önkormányzat részesül támogatásban. Az illegális hulladéklerakók felszámolása érvényes hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szállítók és kezelők közreműködésével valósul meg.

“Az illegális hulladéklerakók felszámolása” című pályázat támogatási döntései itt érhetőek el.

Forrás: kormany.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .