fbpx

A Föld órája – Ma este számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit lekapcsolják

Ma este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják a Föld órája mozgalomhoz csatlakozva.

A Föld óráját szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a mozgalom támogatóit, hogy egy órára kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket. A szimbolikus lekapcsolás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a természeti értékek megőrzésének fontosságára és a fenntartható életmódra.

Nyíregyházán többek között a római katolikus, a görög katolikus, az evangélikus és a református templom, Debrecenben a Nagytemplom, Tatabányán a Turul emlékmű és templom, Sopronban a Szent Mihály-templom, a Mária- és a Szentháromság-szobor díszvilágítását kapcsolják le.

Idén először a budapesti Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ is csatlakozik a Föld órája mozgalomhoz, így szombaton egy órára a türbe fényei is kihunynak. Mint azt a központ üzemeltetői közleményükben írják, Budapest egyik fontos turisztikai és kulturális helyszíneként fontosnak tartják, hogy igyekezzenek felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
A Föld Óráját szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a mozgalom támogatóit, hogy egy órára kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket, ezzel is felhívva a figyelmet a klímaváltozás elleni fellépés fontosságára.

A 2018-as újranyitást követően ez az első Föld Órája akció, amelyhez a megújult Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ is csatlakozni tud azzal, hogy szombaton este egy órára lekapcsolják a díszkivilágítást és az egyéb nélkülözhető fényeket az épületegyüttesen.

A központ egész évben igyekszik fenntartható módon üzemelni, a kávézóban például újrahasznosított poharakat használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, valamint ruhagyűjtést is szerveznek árva gyerekek javára.

Továbbá Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását is lekapcsolják. Az MKB Bank lekapcsolja Váci utcai székházának külső díszkivilágítását, a Samsung egy órára áramtalanítja legnagyobb budapesti kijelzőit és reklámfelületeit. A kezdeményezéshez a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei gyertyafényes vacsorák szervezésével kapcsolódnak.

mti

Foto: pexels/pixabay

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .