fbpx

Coca Cola: Jobb ajánlatot kell adnunk a fogyasztónak

„A műanyaghulladék megfékezése és a műanyagok körforgásos gazdaságának megteremtése megköveteli a vállalatoktól, a kormányoktól és a civil szervezetektől, hogy az egész világon tegyék vonzóbbá és könnyebbé az emberek számára az újrahasznosítást”– mondta  James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója a Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésén, amelyet Sara Eisen (CNBC) moderált.

„Jobb ajánlatot kell adnunk a fogyasztónak” – mondta Quincey. „Kényelmesebbé és értékesebbé kell tennünk, hogy visszajuttassák a PET palackokat – így azoknak értékük lesz, mi pedig visszavásárolhatjuk, majd újra felhasználhatjuk őket. Ezután a lendkerék – a körforgásos gazdaság – nagyon gyorsan be tud indulni.”

Azt is elmondta a vezérigazgató, hogy „Csodálatos munkát végeztünk, kollektíven, kényelmet biztosítva a fogyasztóknak. Nagyszerű ízű termékeket nyújtunk számukra, melyeket könnyű beszerezni és fogyasztani is, azonban még nem tettük lehetővé, hogy könnyű legyen újrahasznosítani azokat. Ezzel az apró kényelmi szempont figyelembevételével fog tudni valóban létrejönni a körforgásos gazdaságunk, amely értéket ad minden egyes palacknak.”

Balról: Sara Eisen, Tran Hong Ha, James Quincey, Brune Poirson, Ramon Laguarta és Jim Fitterling a „Műanyaggazdaság Átalakítása” panelbeszélgetésen a Világgazdasági Fórum 2019-es találkozóján.

A fórumbeszélgetésen Quincey-n kívül résztvevő PepsiCo vezérigazgatója, Ramon Laguarta, a Dow Chemical vezérigazgatója, Jim Fitterling, a magas rangú kormányzati tisztviselők és környezetvédelmi miniszterek, a francia Brune Poirson és a vietnami Tran Hong Ha is a szektorok közötti folyamatos együttműködés szükségességét hangsúlyozták az egész műanyag értékláncra kivetítve. „ Azt hiszem, sürgősen be kell vezetni olyan rendszereket, amelyek működnek” – mondta Quincey, majd hozzátette: „Mindenkit előrébb visz, ha érzi ennek szükségét.”

Tavaly a Coca-Cola bejelentette, hogy szélesebb körben kiterjeszti a PlantBottle  – a világ első, teljesen újrahasznosítható PET-műanyag palackja – hozzáférését az IP-hez , beleértve az üdítőitaliparban résztvevő versenytársakat is.

„Kollektív cselekedeteket szeretnénk látni a fenntartható csomagolás tervezésére és helyreállítására. Mert ez az, ami minden iparágat fenntarthatóbbá tesz.” – mondta még Quincey.

Franciaországban a Coca-Cola Európa legnagyobb élelmiszeripari PET-újrahasznosító létesítményét üzemelteti. – „Nincsenek kihasználva a kapacitásai” – jegyezte meg Quincey. – “Miért? Mert nem kapunk elég tiszta alapanyagot. Vissza kell vennünk a palackokat. A szakadék, ami elválaszt a nagy értékű műanyagoktól – vagyis a PET palackoktól – a visszagyűjtés.”

Nem csak az újrafeldolgozhatóságról van szó Quincey szerint. „Aggódnunk kell mindezek mellett az összes lehetőség szén-dioxid-lábnyoma miatt is” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a PET palackok gyártásával alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás jár, mint ugyanakkora mennyiségű alumíniummal vagy üveggel.

Míg a Coca-Cola továbbra is az innovációkon dolgozik, legyen az csomagolás-tervezés vagy kémiai újrahasznosítás, Quincey hangsúlyozta, hogy a már meglévő megoldások is működnek. A kihívás szerinte az, hogy egyre több ember egyre több helyen, minél több műanyagot hasznosítson újra.

„Láthattuk, hogy egyes országokban, mint például Mexikó és Dél-Afrika, egy évtized alatt 10 százalékról 70 százalékra ugrott a műanyag palackok újrahasznosítási aránya” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a globális átlag 60 százalék körül van. „Az országokban bizonyítottuk… most már csak globális szintre kell vinnünk.”

Végezetül azt mondta: „Nagy lendülettel haladunk. Abba a fázisba lépünk, amely nemcsak egyéni cselekedetekből és az egyes országok sikereiből áll, és további sikerek felé haladunk. Végezetül ne felejtsük, ez nem egy olyan modell, amelyet újra fel kell találni – bár az innováció sokkal jobbá teheti – hiszen vannak már olyan országok, ahol együttesen sikerült már megoldanunk a problémát.”

Forrás: coca-cola

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: