fbpx

Április 11-ig lehet jelentkezni a Pioneers into Practice programba!

A Pioneers into Practice (PiP) program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes európai gazdaság kialakulását. Ennek érdekében klímaváltozással és fenntarthatósággal foglalkozó szakértőket helyeznek el a fogadó szervezeteknél egy-egy hónapra.

 

A szakértők a fogadó szervezet által meghatározott, klímaváltozással vagy fenntarthatósággal kapcsolatos projekten dolgoznak. Ilyen projekt lehet például egy cég energiafelhasználásának csökkentése, fenntartható városi rendszerek megtervezése önkormányzatok számára, vagy akár egy környezetvédelmi kérdés rövid, gyerekek figyelmét felkeltő ábrázolása.

 

A programot a Climate-KIC (Knowledge and Innovation Community), az Európai Innovációs és Technológiai Intézet kutatási és innovációs közössége hívta életre, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság csoportja felelős. A program 2011-ben indult, Magyarország 2012-ben csatlakozott hozzá és azóta minden évben részt vesz.

.

A program májustól novemberig tart, és 4 részből tevődik össze:

  1. Workshop-ok a felkészítés, valamint a tudás- és tapasztalatcsere jegyében;
  2. Csoportfeladatok, a hatékony együttműködés fejlesztése céljából;
  3. E-learning;
  4. Placement, amely során a szakértők 4-6 hetet töltenek a fogadó hazai vagy külföldi szervezetnél.

A kiválasztott szakértők egy tanulási folyamaton vesznek részt, melynek során először egy hazai csoportmunkában vesznek részt, majd egy 4-6 hetes időszakot töltenek el egy általuk kiválasztott hazai vagy külföldi fogadó szervezetnél, ahol lehetőségük nyílik alkalmazni az elsajátított eszközöket.

Cél, hogy a résztvevők kikerüljenek megszokott környezetükből, és tudásukat innovatívan hasznosítsák egy eltérő közegben. A gyakorlati munkán túl a szakértők workshopokon és online kurzusokon vesznek részt. A részvétel költségeit a program 2000 eurós keretben támogatja.

A jelentkezési határidő mind a szakértők, mind pedig fogadó szervezetek számára 2019. április 11.

Jelentkezni a https://pioneers.climate-kic.org oldalon keresztül lehet.

Ki jelentkezhet szakértőnek?

Aki Magyarországon él, egyetemi végzettséggel rendelkezik klímaváltozással vagy fenntarthatósággal kapcsolatos területen, vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik bármilyen területen és kétéves fenntarthatósággal vagy klímaváltozással kapcsolatos munkatapasztalata van. Feltétel még, hogy folyékonyan beszéljen és írjon angolul (legalább B2 szinten).

Ki jelentkezhet fogadó szervezetnek?

Fogadó szervezetnek jelentkezhet, aki vállalja, hogy munkaállomást és szakmai felügyeletet biztosít a szakértőnek, valamint: Magyarországon tevékenykedik, a szakértővel kapcsolatban álló alkalmazottai folyékonyan beszélnek angolul. Nem szükséges, hogy a szervezet fő profilja a klímaváltozás vagy a fenntarthatóság legyen, csak a projektnek kell kapcsolódnia ehhez. Szervezeti forma nem megkötött.

A szakértőktől angol nyelvű szakmai önéletrajzot kérnek, a fogadó szervezetektől pedig annak a feladatnak a rövid leírását, amit a külföldről Magyarországra érkező szakértők 4-6 hét alatt el tudnak látni.

Esetleges kérdésekkel a regionális PiP menedzsert – Viszlay Zsuzsannát – a viszlay@ifka.hu címen lehet keresni.

Forrás: IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Pioneers into Practice

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: