fbpx

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet!

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vezetékből – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot – írja a Piac és Profit.

Vannak a világon országok, ahol természetes, hogy éttermekben a csapból származó ivóvizet is tesznek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. Vegyen a vendég palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet – ha pedig csapvizet kér, furcsán néznek rá.

Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében javasolja: adjanak éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet az ételt rendelő vendégnek. Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni a pet-palackok felhasználását.

Az irányelv kiadói egyúttal figyelmeztetnek: természetesen a vezetékes víznek jó minőségűnek kell lennie. Amennyiben ez a helyzet, azzal 17 százalékkal lehetne csökkenteni a palackozott vizek forgalmát. Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia. Akkor is csak nem-kötelező ajánlásról lenne szó – de a tagállamoknak módjában lenne kötelező erejű törvényt is hozni a kérdésben.

Viták, harcok várhatóak, mivel a vendéglátóipar – nem meglepően – ellenzi a tervet.

Forrás: Piac és Profit

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: