fbpx

Megvalósult a körforgásos gazdaság kiépítésére irányuló cselekvési terv

Az Európai Bizottság átfogó jelentést tett közzé a körforgásos gazdaság kiépítése céljából 2015 decemberében elfogadott cselekvési terv végrehajtásáról, amely szerint megvalósultak a benne foglaltak, felgyorsítva Európában az  átállást a körforgásos gazdaságra – közölte az uniós bizottság.

Az Európai Bizottság által ismertetett jelentés megállapította, a cselekvési terv valamennyi eleme megvalósult, ugyanis egyebek között elkészült a műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégia, 2018 júliusában hatályba lépett a hulladékokra vonatkozó felülvizsgált jogszabályi keret, és a támogatásoknak köszönhetően a 2016-2020-as időszakban több mint 10 milliárd euró segíti az európai ipar átállását a körforgásos gazdaságra.

A jelentés szerint a terv végrehajtása felgyorsította Európában a körforgásos gazdaságra átállást, ami előmozdította, hogy az EU újra a munkahelyteremtés útjára lépjen. A körforgásos gazdaság szempontjából fontos ágazatok 2016-ban több mint négymillió munkavállalót foglalkoztattak, ami 2012-höz képest 6 százalékos növekedés volt.

A körforgásos gazdaságra átállás emellett új üzleti lehetőségeket teremtett, új üzleti modelleket tett lehetővé, valamint új piacokat hozott létre az unión belül és kívül is. A körforgásos tevékenységek – köztük a javítás, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás – 2016-ban közel 147 milliárd euró hozzáadott értéket, illetve mintegy 17,5 milliárd euró értékű beruházást eredményeztek.

Továbbra is sokat kell tenni uniós és globális szinten egyaránt a teljes körforgás megvalósításáért és az uniós vállalkozások számára jelentkező versenyelőny kiaknázásáért – húzta alá közleményében az uniós bizottság.

A hulladékokról szóló felülvizsgált jogszabályok végrehajtásához és a másodlagos nyersanyagok piacának fejlesztéséhez még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség. Emellett fel kell gyorsítani egyes területeken – például a vegyi anyagokkal, a nem toxikus környezettel, az ökocímkézéssel és az ökoinnovációval, a kritikus fontosságú nyersanyagokkal és a műtrágyákkal kapcsolatban – az uniós szinten már megkezdett munkát, ha Európa teljes mértékben ki akarja aknázni a körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő lehetőségeket – mutattak rá.

Az Európai Bizottság 2015-ben fogadott el cselekvési tervet Európa körforgásos gazdasággá alakulásának ösztönzésére a globális versenyképesség fokozása, a fenntartható fejlődés elősegítése és új munkahelyek teremtése céljából. A javasolt intézkedések arra irányultak, hogy a nagyobb mértékű újrahasznosítás és újrafelhasználás révén hozzájáruljanak a termékek életciklusában a körforgás megvalósulásához, miközben a környezet és a gazdaság számára is előnyöket biztosítanak.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: