fbpx

Új struktúrában a hulladékos igazgatás

Február 28-án megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (SzMSz). A tavaly májusban létrejött minisztérium eddigi, ideiglenes SzMSz-ében a más minisztériumokból, így a korábbi Földművelésügyi Minisztériumból érkezett részlegek – mint a hulladékgazdálkodási terület – megtartották korábbi feladatkörüket és struktúrájukat.

 

A most megjelent, március 1-től hatályos szabályzat szerint a hulladékgazdálkodás nagy része változatlanul a fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár alatt működik.
 

A Fenntartható Fejlesztések Főosztálya többek között “kidolgozza a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó környezettudatos és szemléletformálás hatékony eszközeit”, “felel a gyártókkal, a gyűjtőkkel és hasznosítókkal, továbbá a piacegyéb szereplőivel a hulladékgazdálkodással kapcsolatos országos kommunikációs akciók kidolgozásáért, valamint
elemzéseket készít az egyes akciók hatékonyságáról, eredményeiről.”

 

A Fenntartható Programok és Projektek Főosztálya többek között “előkészíti a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó kommunikációs projektek közbeszerzéseit”.

 

A Kiemelt Infrastruktúrák Főosztálya feladata többek között előkészíteni “a miniszter, mint a Kormány hulladékgazdálkodásért, valamint hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és szolgáltatási díj megállapításáért felelős tagjának hatáskörébe tartozó szabályozásokat” és felelős “a hulladékgazdálkodás különböző időtávú és szintű terveinek kialakításáért”, “az Országos Hulladékgazdálkodási Terv és az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv kidolgozásáért és felülvizsgálatáért” és látja el az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál a szakmai irányítással kapcsolatos tevékenységet. A főosztály jár el a hulladékgazdálkodási közszolgáltató minősítésével kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeiben felügyeleti szervként.

 

A Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály feladata többek között elkészíteni az Országos Gyűjtési és Hasznosítási Tervet (OGyHT), a főosztály továbbá “teljes körűen előkészíti az OGyHT végrehajtásához szükséges hulladékhasznosítási közbeszerzési eljárásokat”, valamint “felelős a termékdíjat, betétdíjat érintő jogi szabályozás előkészítéséért”.

 

A Hulladékhasznosítás Elszámolási Főosztály többek között “működteti a szolgáltatásmegrendelési elszámoláshoz kapcsolódó eljárásrendek által meghatározott elszámolási, igazolási folyamatokat” és a támogatásokhoz kötődően “ellátja a kifizetésekhez kapcsolódó helyszíni ellenőrzési feladatokat.”

 

A környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár alatt is van hulladékos terület, a
Közműfejlesztési és Hulladékgazdálkodási Végrehajtási Főosztály többek között a “közműfejlesztési, hulladékgazdálkodási és kármentesítési projektek terén” “részt vesz a döntés-előkészítésben” és “kezeli a KEOP és KEHOP pályázatokat, illetve projekteket.”

 

A 4/2019. (II. 28.) ITM utasítás az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról elérhető a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő 2019. évi 10. számában.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: