fbpx

Tegyetek úgy, mintha a házatok égne… mert ég is!

A svéd kislány a Világgazdasági Fórumon a vezetők arcába vágta véleményét – írja Vass József blogbejegyzésében.

A 16 éves Greta Thunberg 4 héten keresztül sztrájkolt a svéd parlament épületénél, hogy felhívja a figyelmet a klímaválságra, mondván:

“Azért csinálom ezt, mert ti, felnőttek szartok a jövőmre.”

Történt mindez 2018. szeptemberében, Svédország eddigi (262 év alatt mért) legmelegebb, erdőtüzekben bővelkedő nyarát követően.
Az akkor még magányos tüntetés mostanra több tízezer diákot késztetett az iskola bojkottálására többek közt Belgiumban, Németországban, Svájcban, Svédországban.

“Azért teszem ezt, mert senki nem csinál semmit. Saját felelősségemnek érzem, hogy megtegyem, ami tőlem telik.” – mondta, és most januárban 32 óra vonatozás, a klíma tudósok fűtetlen sátrában eltöltött éjszaka után ennél meredekebb szavakkal illette a Davosban összegyűlt Világgazdasági Fórum képviselőit.

“Azért vagyok itt hogy elmondjam: ég a ház!

Az IPCC jelentés szerint alig 12 évünk van, hogy valahogy helyrehozzuk a hibáinkat.
Ez idő alatt olyan példátlan mértékű társadalmi változásokra lesz szükség, mint a széndioxid kibocsátásunk minimum 50%-os csökkentése.

Vegyék kérem figyelembe, hogy ezek a számok nem takarják az egyenlőségre való törekvés hatását, amely a párizsi egyezmény alapvető globális eleme.
Azokkal a hatásokkal sem kalkuláltak, amelyek még csak ezután tetőződnek, vagy kerülnek felszínre, mint például az Antarktisz jegében elraktározott, és kiolvadóban lévő, drasztikus hatású metán gáz.

Az ilyen helyeken, mint Davos, az emberek imádják a sikertörténeteket. Az anyagi sikerekért azonban hihetetlen árat kell fizetnünk.

Mert valljuk be, a klímaváltozás a mi hibánk.

A jelenlegi összes politikai mozgalomé és a média hibája is, hogy ez nem került eddig a nagy nyilvánosság elé.

A Homo sapiens azonban még talpon maradt. Folyamatos hibáink ellenére még van idő mindent visszájára fordítani. Még helyrehozhatjuk. Még kézben tartható a helyzet. Ha nem vesszük észre a jelenlegi rendszer alapvető hibáit, akkor viszont nem sok esélyünk marad.
Az emberiségre kimondhatatlan mértékű szenvedést hozó katasztrófa vár.
Itt már nincs helye az udvariasságnak, hogy mit lehet kimondani és mit nem. Ki kell mondani kertelés nélkül.

A klímaválság megoldása az emberi faj eddigi legnagyobb és legbonyolultabb kihívása.
Ugyanakkor a fő feladata olyan egyszerű, hogy egy kisgyerek is érti: le kell állítani az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Megtesszük, vagy nem.

Azt mondják, az életben nem lehet valami csak fekete, vagy fehér. De ez hazugság, nagyon veszélyes hazugság.
Alatta maradunk a 1.5 Celsius fok felmelegedésnek, vagy sem.
A kezünkben tartjuk ezt a visszafordíthatatlan láncreakciót, vagy elszabadul.
Fenntartjuk a civilizációnkat, vagy nem.
Ez van, feketén fehéren. A túléléshez nincs köztes út.

Mindannyiunk számára van választási lehetőség.

Megváltoztathatjuk a szokásainkat azért, hogy megfelelő életkörülményeket biztosíthassunk a jövő generáció számára is.
Vagy minden marad a régi, és elbukunk.
Ez csak rajtad és rajtam múlik.

Egyesek szerint az aktivistákra nem számíthatunk.
Inkább a politikusokra kell hagyatkozni, és a szavazatunkkal kell változtatni.
De mit tehetünk akkor, ha nincs meg a politikai akarat?
Mit tehetünk, ha egyetlen politikus sincs, akire számíthatnánk?

Ma itt Davosban (de a világon bárhol máshol) csak a pénzről van szó.

Mintha csak a pénz és a növekedés lenne az egyetlen problémánk.
Mivel ezidáig a klímakatasztrófa egyetlen egyszer sem szerepelt a válságok között, ezért az emberek úgy élnek, mintha annak semmilyen következménye nem lenne.

Nincsenek tisztában olyan fontos fogalmakkal sem, mint például a széndioxid kvóta, és azzal, hogy milyen kevés maradt hátra ebből.
Ezen kell változtatnunk még ma. Jelenleg nincs ennél fontosabb küldetésünk, mint hogy figyelmeztessünk mindenkit, tudatosítsuk az emberekben a széndioxid kvóta vészes csökkenését, amely az új globális pénznem lehetne, annak kellene lennie, mint ahogy a jövő és a jelen gazdaságának motorja is.

Jelenleg ott tartunk, hogy bárki, aki tudatában van a civilizációnkat és az egész bioszférát fenyegető klímaválság hatásának, határozottan fel kell szólalni, legyen az akármennyire is kényelmetlen, vagy nem profitábilis.

Szinte mindent meg kell változtatni most a társadalmunkban.

Minél nagyobb az ökológiai lábnyomod, annál nagyobb a felelősséged.
Azt mondják a felnőttek: “Tartozunk ennyivel a fiataloknak, hogy reményt adjunk nekik.”

De én nem kérek a reményetekből, nem akarom, hogy reménykedjetek!
Essetek pánikba! Azt akarom, hogy úgy rettegjetek, ahogy én rettegek nap mint nap.
És végül azt akarom, hogy cselekedjetek.
Tegyetek úgy, mintha katasztrófahelyzet lenne! Tegyetek úgy, mintha a házatok égne… mert ég is!”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Our house is on fire. A part of my speech at the World Economic Forum today. Thank you for inviting me! #wef

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés,

A héten a 16 éves svéd környezetvédő aktivista az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről Brüsszelben rendezett csütörtöki értekezletén arra szólította fel az Európai Uniót (EU), hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és kettőzze meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

Thunberg a konferencián arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok “minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek”,  és  katasztrófához vezetik a világot.

Ha az EU tisztességesen hozzájárul a jövőbeli klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedésekhez, összhangban a párizsi egyezményben rögzített célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fokos határra, akkor 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése legkevesebb 80 százalékos lehet a kitűzött 40 százalékhoz képest – mondta.

A svéd aktivista az átlaghőmérséklet rohamos emelkedésére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint mintegy egy évtized áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy világméretű katasztrófa elkerülhető legyen. Ha a világ vezetői nem érnek el áttörő eredményeket, az “az emberi történelem legnagyobb kudarca lesz” – fogalmazott.

Greta Thunberg a konferenciát követően brüsszeli diákokhoz csatlakozott, akik immáron hetedik egymást követő csütörtökön vonultnak utcára, hasonlóan más belga városokban tanulókhoz.

A belga sajtó tájékoztatása szerint a brüsszeli menet útvonala az előző hetekben szervezett felvonulásokkal megegyezően, az északi pályaudvartól a belvároson keresztül a főváros déli pályaudvaráig vezetett.

A Youth for Climate nevű mozgalom által szervezett demonstráció résztvevői olyan nagyratörő klímapolitika elfogadását követelik a belga kormánytól és az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest. A szervezők korábban azt közölték, hogy a május végi belgiumi és európai parlamenti választásokig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről folytatott konferencián kijelentette, az EU-nak százmilliárdokat kellene a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítania az elkövetkezendő évtizedben.

“Az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetésében minden negyedik euró az éghajlatváltozás mérséklését fogja szolgálni” – közölte.

Juncker beszédében bírálta Donald Tump amerikai elnök azon kijelentését, amely szerint a klímaváltozás mindössze “kitaláció”, egy “ideológiai koncepció”. Juncker szerint ez olyan veszély, amely már most jelen van.

Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért tüntető fiatalokhoz szólva kijelentette: “már évek óta azt mondom a fiataloknak, csináljátok, menjetek előre! Az én gyerekeim is ezt teszik, és büszke vagyok rájuk”.

A belga sajtó tájékoztatása szerint a brüsszeli klímatüntetésen a korábbiaknál kevesebben, mintegy 7500-an vettek részt csütörtökön. Az ország több nagyvárosában pedig néhány ezer diák vonult utcára a fővárosi megmozdulásokat támogatva.
A felvonuláson részt vevő Greta Thunberg az összegyűlt fiatalok előtt mondott beszédében kiemelte, a világ túl sokat várt a cselekvésre, de a tüntetők jelenlétükkel azt biztosítják, hogy az végre megtörténjen.
“Egyszerűen nincs elég idő arra, hogy megvárjuk, amíg felnövünk és egyszer mi magunk legyünk az illetékes felelősök. (.) Nem megváltoztatjuk a világot, hanem megmentjük” – mondta a svéd aktivista.

 

Forrás: mti/Vass József

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: