fbpx

Elektromos berendezés és elem-akkumulátor gyártók: ma van a bevallás utolsó napja

Február 20-a az elektromos és elektronikus berendezések és az elem-akkumulátor gyártók, első magyarországi forgalomba hozók hulladékgazdálkodási gyártói felelősség szerinti éves bevallásának határideje. A 2018-ban forgalomba hozott, visszavett és kezelt E+E berendezések ill. hulladék elem-akkumulátorok mennyiségéről az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) honlapján található adatlapokon kell adatot szolgáltatni, az Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével.

Elektromos és elektronikus berendezéseknél az adatszolgáltatási nyomtatvány pontosításra került és a súgó is frissült. 2018-ról a korábbi 10 berendezés-kategória helyett már 6 kategória szerint kell jelenteni, ehhez a súgóba bekerült az európai E+E-gyártói nyilvántartások szervezete (EWRN) által készített döntési fa, amely segítséget nyújt a berendezések megfelelő kategóriába sorolásához. Egyes, eddig nem érintett gyártók számára újdonság lehet, hogy az unió vonatkozó, WEEE-irányelvének és az azt átültető, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységről szóló 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet hatálya tavaly bővült, immár majd minden elektromos és elektronikus berendezésre vonatkozik a gyártói felelősség. A hatály alá tartoznak többek között

– az olyan kétkerekű, típusjóváhagyással nem rendelkező személy- és áruszállítási eszközök, mint az elektromos rásegítésű kerékpárok (pedelec), rollerek, hoverboardok,

– az elektromos funkciókkal ellátott bútorok, pl. világítással ellátott fürdőszobai szekrények, elektromos masszázsfotelek vagy elektromosan dönthető ágyak,

– elektromos funkciókkal ellátott ruhák, cipők,

– villanypásztorok.

A hatály alá tartozás eldöntésében segít a a kormányrendelet és kiemelten annak melléklete illetve az irányelvhez készült Gyakran Ismételt Kérdések.

Ezekre a termékekre jellemzően környezetvédelmi termékdíjat is kell fizetni – vámtarifaszám szerinti listát a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. LXXXV. törvény melléklete tartalmaz.

A bevallási nyomtatvány hibája, hogy a 2018. évi gyűjtési kötelezettségek kiszámításához a korábbi évekhez hasonlóan az előző, 2017. évi forgalomba hozatalt kéri a nyomtatvány. A kormányrendelet a záró rendelkezések között egyértelműen rögzíti, hogy – a 10-ről 6 kategóriára átállás okán – a 2018. évi gyűjtési kötelezettség alapja 2018-ban kivételesen a tárgyévi forgalomba hozatal (32/a § (3) bekezdés).

Elemeknél és akkumulátornál nem változott a nyomtatvány 2018-hoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a nem termékdíjköteles és nem is hordozható, ipari akkumulátorok gyártóinak is biztosítaniuk kell a hulladékká vált akkumulátorok fogyasztóktól való visszavételét és kezelését. Az ipari akkumulátorok közé az elnevezés ellenére nem csak ipari felhasználású akkumulátorok tartoznak, hanem olyan, mindenki által hozzáférhető akkumulátorok, mint:

– a gépjárművek, így elektromos kerékpárok, pedelecek, e-rollerek, e-robogók, elektromos gépkocsik meghajtó akkumulátorai (a világításhoz, gyújtáshoz használt akkumulátorok a gépjármű akkumulátorokhoz sorolandóak)

– a professzionális szerszámgépek akkumulátorai

– a napelemekhez használt akkumulátorok.

Azok az E+E illetve elem vagy akkumulátor gyártók, akik kötelezettségeiknek eddig nem voltak tudatában és eddig a gyártói nyilvántartásokba nem jelentkeztek be, azt szintén az OKIR honlapjáról letölthető nyomtatványon tehetik meg.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: