fbpx

Elektromos berendezés és elem-akkumulátor gyártók: ma van a bevallás utolsó napja

Február 20-a az elektromos és elektronikus berendezések és az elem-akkumulátor gyártók, első magyarországi forgalomba hozók hulladékgazdálkodási gyártói felelősség szerinti éves bevallásának határideje. A 2018-ban forgalomba hozott, visszavett és kezelt E+E berendezések ill. hulladék elem-akkumulátorok mennyiségéről az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) honlapján található adatlapokon kell adatot szolgáltatni, az Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével.

Elektromos és elektronikus berendezéseknél az adatszolgáltatási nyomtatvány pontosításra került és a súgó is frissült. 2018-ról a korábbi 10 berendezés-kategória helyett már 6 kategória szerint kell jelenteni, ehhez a súgóba bekerült az európai E+E-gyártói nyilvántartások szervezete (EWRN) által készített döntési fa, amely segítséget nyújt a berendezések megfelelő kategóriába sorolásához. Egyes, eddig nem érintett gyártók számára újdonság lehet, hogy az unió vonatkozó, WEEE-irányelvének és az azt átültető, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységről szóló 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet hatálya tavaly bővült, immár majd minden elektromos és elektronikus berendezésre vonatkozik a gyártói felelősség. A hatály alá tartoznak többek között

– az olyan kétkerekű, típusjóváhagyással nem rendelkező személy- és áruszállítási eszközök, mint az elektromos rásegítésű kerékpárok (pedelec), rollerek, hoverboardok,

– az elektromos funkciókkal ellátott bútorok, pl. világítással ellátott fürdőszobai szekrények, elektromos masszázsfotelek vagy elektromosan dönthető ágyak,

– elektromos funkciókkal ellátott ruhák, cipők,

– villanypásztorok.

A hatály alá tartozás eldöntésében segít a a kormányrendelet és kiemelten annak melléklete illetve az irányelvhez készült Gyakran Ismételt Kérdések.

Ezekre a termékekre jellemzően környezetvédelmi termékdíjat is kell fizetni – vámtarifaszám szerinti listát a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. LXXXV. törvény melléklete tartalmaz.

A bevallási nyomtatvány hibája, hogy a 2018. évi gyűjtési kötelezettségek kiszámításához a korábbi évekhez hasonlóan az előző, 2017. évi forgalomba hozatalt kéri a nyomtatvány. A kormányrendelet a záró rendelkezések között egyértelműen rögzíti, hogy – a 10-ről 6 kategóriára átállás okán – a 2018. évi gyűjtési kötelezettség alapja 2018-ban kivételesen a tárgyévi forgalomba hozatal (32/a § (3) bekezdés).

Elemeknél és akkumulátornál nem változott a nyomtatvány 2018-hoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a nem termékdíjköteles és nem is hordozható, ipari akkumulátorok gyártóinak is biztosítaniuk kell a hulladékká vált akkumulátorok fogyasztóktól való visszavételét és kezelését. Az ipari akkumulátorok közé az elnevezés ellenére nem csak ipari felhasználású akkumulátorok tartoznak, hanem olyan, mindenki által hozzáférhető akkumulátorok, mint:

– a gépjárművek, így elektromos kerékpárok, pedelecek, e-rollerek, e-robogók, elektromos gépkocsik meghajtó akkumulátorai (a világításhoz, gyújtáshoz használt akkumulátorok a gépjármű akkumulátorokhoz sorolandóak)

– a professzionális szerszámgépek akkumulátorai

– a napelemekhez használt akkumulátorok.

Azok az E+E illetve elem vagy akkumulátor gyártók, akik kötelezettségeiknek eddig nem voltak tudatában és eddig a gyártói nyilvántartásokba nem jelentkeztek be, azt szintén az OKIR honlapjáról letölthető nyomtatványon tehetik meg.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: