fbpx

Magyar cégeket is érint a német csomagolási törvény módosítása

2019. január 1–től a korábbi Csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletet (VerpackV) felváltotta a figyelemre méltó szigorításokat tartalmazó Csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló törvény (VerpackG) Németországban. A törvénymódosítás célja, hogy Németország teljesíteni tudja a következő évekre előirányzott újrahasznosítási céljait. Hogy miért érdekes mindez? Azért, mert ennek eredményeként új kötelezettséggel kell számolnia annak a magyar adóalanynak is, aki Közösségen belüli kereskedelem keretében értékesíti áruit Németországba – derül ki a MAZARS hírleveléből.

A szigorítás minden gyártót, forgalmazót, értékesítőt és kereskedőt érint, ha német piacra értékesít csomagolt terméket. A törvény vonatkozik a papírból, üvegből, fémből, műanyagból és természetes anyagokból készült csomagolóanyagokra, valamint a csomagolási tartozékokra is. A szabályozás ráadásul a másodlagos csomagolásokra (azaz a szállításhoz használtakra) is kiterjed.

Az átláthatóság biztosítása érdekében, egy központi hatóság (Zentrale Stelle) lesz felelős a regisztrációkért és minden csomagolószerekkel kapcsolatos adatgyűjtésért. Mennyiségtől függetlenül, azon gazdasági szereplő, amely a fenti csomagolószerek valamelyikét első belföldi forgalomba hozóként a német piacon értékesíti, köteles regisztrálni magát.

A regisztrációt elmulasztó társaságok súlyos következményekkel számolhatnak. Először is, nem végezhetnek kereskedelmi tevékenységet Németországban. Amennyiben mégis értékesítik termékeiket a piacon, úgy 200.000 euróig terjedő mulasztási bírságra számíthatnak.

A régi szabályozás értelmében továbbra is kötelező a forgalomba hozott csomagolószereket engedélyeztetni valamelyik hitelesített csomagolási rendszerben. Új kötelezettségként viszont adatszolgáltatási kötelezettségük is keletkezik az értékesítőknek a forgalomba hozott csomagolószerekről a Zentrale Stelle felé. Az így jelentett adatokat a német hatóságok összevetik a csomagolási rendszer által engedélyeztetett információkkal, ezáltal biztosítva a maximális átláthatóságot.

Fontos része az új törvénynek, hogy a regisztrációt csakis az érintett cégek végezhetik, azzal mást nem bízhatnak meg. Mivel a törvény már hatályba is lépett, így a Németországba szállító cégeknek érdemes különösen odafigyelni az új szabályozással járó adminisztrációra.

Forrás: MAZARS

Facebook Comments

One thought on “Magyar cégeket is érint a német csomagolási törvény módosítása

  • 2019/01/17 at 12:04
    Permalink

    A regiszter szerint eddig 33 magyar cég vetette nyilvántartásba magát. A bizonyos minimális csomagolás mennyiség fölött forgalomba hozóknak egyébként ha regisztrálni nem is, de éves adatszolgáltatást már eddig is le kellett adniuk, nem csak a koordináló szervezet felé, hanem egy, a kereskedelmi kamarák által működtetett központi regiszterbe is le kellett adni.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: