fbpx

Magyar innovációk a környezet védelmében

Elektromos meghajtású jetski, hulladékból előállított beton, vízmegkötő hatású készítményöntözéshez – ötletverseny az élelmiszerpazarlás megfékezésére. 2018-ban is számos izgalmas és ígéretes környezetvédelmi innováció született Magyarországon, amelyet a Kék bolygó csokorba szedett – írja a hirado.hu.

A világ első elektrojetje nem csak gyors, hanem környezettudatos is, mert nem bocsát ki károsanyagot.

„Az egész koncepció az abszolút száz százalékos elektromos meghajtásra épült, így közvetlen nem tudja, nem is szennyezi a vizet” – mondta Rádi Péter, a projekt végrehajtásáért felelős Narke műszaki vezetője.

Törekedtünk a technológiának a kialakításában olyan megoldásokra, ami szintén kevésbé terheli a környezetünket, ilyen például a szénszál technológia, amit alkalmazunk – tette hozzá.

Alapvetően mindannyian nagyon szeretjük a Balatont, valamint minden élővizet, és találkoztunk már az elmúlt években olajfolttal vagy benzinfolttal, és úgy éreztük, hogy tudnánk ez ellen tenni, és lehetne egy olaj illetve benzinfolt mentes Balaton vagy bármilyen víz. Ma már a technológia lehetővé teszi azt, hogy ezt megtegyük. Nekem nincs olyan hulladék, ami nem hasznosítható. Nekem a tengereken úszó műanyaghulladék egy előmosott, előválogatott alapanyag – nyilatkozta Réder Ákos, a Narke hajótervező mérnöke.

Hulladékból beton

Hasonlóan az elektrojet fejlesztőihez, a környezetvédelem mellett kötelezte el magát Bus Károly, aki 16 éve foglalkozik hulladék-újrahasznosítással. Bármilyen meglepő: műanyagból, polisztirolból, autóabroncsból, sőt cigarettacsikkből is készít betont.

„A motiváció az nyilvánvalóan a hulladék-újrahasznosítás, mint jó irány, tehát, hogy tehetek valamit azért a jövőért, amit majd a gyerekeim meg fognak élni” – mondta a fejlesztő.

A műanyaghulladékoknak jelenleg csupán a kilenc százalékából lesz ismét hasznos alapanyag. Bus Károly ötlete ezért különösen ígéretes.

„Nagyon sokfajta másra nem hasznosítható anyagból is tudok valamilyen elfogadható terméket csinálni” – fogalmazott a fejlesztő.

Visszaszorítani az ételpazarlást

A világon termelődő hulladék nagy része élelmiszer. E probléma enyhítésére kellett stratégiát kidolgoznia az október közepén megrendezett első magyarországi hachketonon résztvevőinek. A 24 órás ötletversenyen fiatal környezetvédelmi szakemberek és programozók kerestek megoldást az ételpazarlás csökkentésére.

„A nap végén, hogyha minden jól megy, akkor két dologban is sikert könyvelhetünk el. Egyrészt a problémára felhívtuk a figyelmet, másrészt,pedig egy vagy több olyan működő alkalmazás is születhet, ami a hulladékgazdálkodás különböző fázisaiban problémákat oldhat meg – fogalmazott Végh Norbert, az Epam Magyarország fejlesztési igazgatója.

Egy olyan mobilalkalmazást próbálunk majd elkészíteni, amelyikben alulra ilyen kis kedves animált, szerethető kutyust, hűtőt meg komposztot rakunk ki és felűről fognak majd gyümölcsök, zöldségek, grill, sajt meg a gyerekek által is fogyasztott élelmiszerek lepotyogni, és a gyerekeknek ezeket kell majd behuzigálni a megfelelő ilyen fogyasztóba – emelte ki Hunyadi Mihály fejlesztő.

Kevesebb  öntözővíz

Magyarok találtak ki egy olyan különleges folyadékot, amely drasztikusan csökkentheti az öntözővíz mennyiségét.

Voltak célkitűzéseink, az egyik ilyen célkitűzés volt, hogy egy olyan terméket szeretnénk, amelyik organikus alapokon készül. A másik célkitűzés az volt, hogy maradék nélkül bomoljon le a talajban, ezt nagyon fontosnak tartottuk, mert a talajban és a talajvízben felhalmozódó hatalmas mennyiségű kemikália, ami bekerül a mezőgazdaságba, az egyszerűen tönkre teszi a talajainkat. Ha mi egy olyan terméket állítunk elő, amelyik lebomlik maradék nélkül a talajban, akkor ezzel védtük a környezetünket is – mondta Vattay Richárd, a Water&Soil igazgatója.

És, hogy mi a közös ezekben a megoldásokban? Az, hogy valamennyi a fenntarthatóbb jövő reményében született.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: