fbpx

Várják az ételfelajánlásokat a rászorulóknak

Rendszerint probléma karácsonykor, hogy túl sok ételt főznek a családok, ennek nagy része pedig idővel a szemetesben végzi. Rengeteg lehetőség van pedig, hogy igazán jó helyre kerüljenek ezek az élelmiszerek. Az országban több helyen is vannak például ételdobozok, ahová bárki beteheti a még fogyasztható, de már felesleges ételt, így azt a rászorulók bármikor elvihetik – írja a hirado.hu.

A családok többségénél egymás mellett sorakoznak a karácsonyi húsokkal és más finomságokkal teli tálak a hűtőben. A legtöbben tudatosan többet főznek az ünnepek alatt, azonban sokaknál megmarad az étel, ami végül a szemetesben köt ki.

Sokan nem előrelátóak a készétellel, ami így pár napon belül a szemétbe kerül, annak ellenére, hogy számos lehetőség van arra, hogy a megmaradt ételt eljuttassuk a rászorulóknak.

Az egyik ilyen megoldás például az ételdoboz. Ide bárki elhozhatja, amiből többet készített, mint amennyit meg tudott enni. Csak rá kell írnia a dobozra, hogy mi van benne, és, hogy mikor főzte vagy sütötte. Az ország területén elhelyezett ételdobozok pontos címét az interneten bárki megnézheti.

Több fővárosi civil pedig úgy gondolta, egy helyszínre gyűjti a megmaradt vagy frissen készített ünnepi fogásokat, és morzsapartit rendeztek a hajléktalanoknak, valamint a rászorulóknak a Blaha Lujza téren. Több mint 150-en érkeztek étellel a kezükben, többek között süteményekkel is.

Évről évre egyre többen – többek között cégek is – felismerték az ételadományozás emberi értékét. Csak ebben az évben számos cég és szervezet közreműködésének köszönhetően több mint tízezer tonna ételfelesleg gyűlt össze az Élelmiszerbankban, amit végül 300 ezer rászorulónak juttattak el.

A számos adományozás és kezdeményezés ellenére a statisztikák szerint Magyarországon évente több mint 1,8 millió tonnányi élelmiszer hulladékot termelünk, ennek egyharmada háztartási hulladék. Ez azt jelenti, hogy több mint 600 ezer tonnányi ételt dobnak ki a családok, ami pedig elég lenne akár 400 ezer rászoruló étkeztetésére is.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: