fbpx

Az eddig legyártott műanyag 90,5 százaléka hever a természetben

Amióta a ’60-as években megkezdődött a műanyagtárgyak tömegtermelése, civilizációnk műanyaghulladékának 90,5 százalékát sosem dolgozzák fel. Ez mind begyűjtésre vár. A holnap Bill Gates vagy Warren Buffettje lehet az, aki létrehozza és felfuttatja a körforgásos a hulladék-újrahasznosítás multinacionális cégeit. Szó szerint kincseken ülünk – írja a Piac és Profit.

A műanyag kőolajszármazékokból készül, és bizonyos típusainak több száz évbe telik, mire lebomlanak a természetbe. A bomló plasztikból szennyező kémiai anyagok szivárognak a talajba, a talajvízbe és a tengerbe. Az Európai Unióban a műanyagok újrafeldolgozási aránya mindössze 30 százalék, a többi a szeméttelepeken végzi. Évente összesen 26 millió tonna műanyaghulladék keletkezik az EU-ban.

6,3 milliárd tonna

Nagyjából hatvan éve folyik a műanyag tömeges gyártása. 2018-ban látott napvilágot az az ENSZ-jelentés, melynek három tudós szerzője, Roland Geyer, Jenna R. Jambeck és Kara Lavender Law álltak elő egy fontos kalkulációval: a műanyagok tömegtermelésének kezdete, az 1960-as évek óta létrehozott műanyagoknak 90,5 százalékát kidobtuk a természetbe, s csak 9,5 százalékot hasznosítottunk újra. Ez azt jelenti, hogy világszerte 6,3 milliárd tonna műanyagszemét hever az ökoszisztémákban. Ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és nem teszünk a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében az újrahasznosítási arány jelentős emeléséért, 2050-re a kidobott műanyag mennyisége elérheti a 12 milliárd tonnát.

További részletek a Piac és Profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a Piac és Profit weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: