fbpx

Így csökkentheted a karácsonyi csomagolási hulladékodat!

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe. A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország idén az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdít mindenkit. Elő a fenntartható és kreatív ötletekkel!

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán kettő ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45.000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni (Interneten elérhető adatok szerint).

Magyarországon sem jobb a helyzet – ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok) teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

 “Ma, amikor naponta találkozunk a médiában az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk mi a természeti kincsek túlhasználata és az értelmetlen pazarlás ellen” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Hozzátette: “tudatos választásokkal azonban karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat – akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt.”

Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek nem jelentenek többletköltséget:

– Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival borítsuk be -egyedi és mutatós lesz a végeredmény;

– szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket,

– használjuk újra a hányódó cipősdobozokat – egy kis temperával csodákat tehetünk;

– ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként;

– ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez;

– tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!

“Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni” – mutatott rá Antal Alexa.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .