fbpx

Kína helyett kisebb ázsiai országokba viszik a műanyagszemetet

2018-ban Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, az Egyesült Államok cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. De ezek az országok is bekeményítenek – írja a Piac és Profit.

Kína idén már nem vette át plasztikszemetünket: 2018 elején hatályossá vált a pekingi kormányzat importtilalma a tisztítatlan műanyaghulladékra. Korábban Kína volt a világelső az újrahasznosításra szánt hulladék importálásában. A legnagyobb plasztikszemét-exportőrök az USA, Anglia, Németország, Japán és Mexikó voltak.

A fejlettebb nyugati világ szemete tavasszal szépen elkezdett tornyosulni a raktárakban és a kikötőkben. A zöldek örültek a kínai vezetés moratóriumának, azt remélve, hogy az lendületet ad az újrahasznosítási arány növelésének.

Csakhogy őszre kiderült, hogy Kína helyére szépen beléptek a kisebb dél-kelet-ázsiai országok, melyek hajlandók átvenni szemetünket.

2018 első félévében az amerikai hulladékexport több mint fele Thaiföldre, Malajziába és Vietnamba irányult, állítja az Amerikai Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Greenpeace. 2017-ben még a szemét 70 százaléka Kínába és Hongkongba ment.

Anomáliák: ideiglenes betiltások

Thaiföldön júniusban halott bálnát találtak 80 darag műanyagszatyorral a gyomrában, s az eset újfent felhívta a társadalom figyelmét arra, hogy a tengerek műanyagszennyezése milyen nagy probléma. Miután ellenőrök visszásságokat találtak több hulladék-újrafeldolgozó üzemnél, a helyi hatóságok fontolgatni kezdték, hogy betiltsák-e a szemétimportot.

A nagy szemétdömpingre reagálva Vietnamban májusban be is vezettek egy ideiglenes moratóriumot, mert az ország két kikötőjét túlterhelték a szállítmányok. Júliusban pedig Malajzia vonta vissza a műanyaghulladék egyes kategóriáira a behozatali engedélyt, miután több üzem olyan intenzíven működött, hogy a helyi lakosok panaszt tettek a víz- és légszennyezésről a hatóságoknál.

További részletek a Piac és Profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piac és Profit weboldal hozzájárulásával történt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: