fbpx

PET-palackból készítettek hangelnyelő anyagot Szingapúrban

Újrahasznosított műanyag palackokból ultrakönnyű, hangelnyelő anyagot készítettek szingapúri kutatók, akik azt remélik, hogy új eljárásukkal segíthetik a szeméttelepeket elöntő, az óceánokba dobott műanyag hulladék csökkentését.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan módszert találtak, amellyel a polietilén-tereftalátból (PET) készült palackokból sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthetnek, az anyag alkalmazható lehet szigetelésre, tűzbiztonságra, sőt tengeri olajfoltok eltakarítására is.

A műanyag hulladék újrahasznosítása az egyik legnehezebb feladat – mondta Haj Min Tuong, a egyetem gépészmérnöki karának adjuktusa a Reuters Televíziónak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Program szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag szemetet öntenek az óceánokba, pusztítva a tengeri élővilágot, bejutva az emberi táplálkozásláncba. Öt ázsiai országból – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld – ezen mennyiség mintegy 60 százaléka kerül az óceánokba egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint.

Az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyagból, a PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető a kutatók szerint.

Egyetlen újrahasznosított PET-palackból egy A4-es méretű aerogéllap készíthető. Ha például egyetlen ilyen lapot tüzet fékező vegyszerekkel vontak be, az képes volt akár 620 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállni. Ez hétszer nagyobb, mint például a tűzoltók ruhájához használt termálbélés, viszont súlya csupán annak tíz százaléka.

Épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas az anyag, valamint jó olajfoltok tisztítására és maszkokban szén-monoxid csillapítására.

Az anyag szabadalmaztatása folyamatban van, a kutatócsoport keresi az együttműködő partnereket tömeges gyártására. Egy négyzetméternyi, egy centiméter vastag lap előállítása kevesebb mint 10 szingapúri dollár (mintegy 1800 forint).

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: