fbpx

Nem módosul a termékdíj

A kormány nem támogatta a műanyag zacskók termékdíjának darab alapra történő helyezését és a reklámhordozó papírok termékdíjának növelését, mert azt uniós kötelezettség egyelőre nem indokolja – hangzott el a november 15-i Kormányinfón.

 

A törvény portálunkon is bemutatott módosító javaslatának elvetésével nem kerül most termékdíj bevezetésre az egyszer használatos műanyag evőeszközökre (kanál, villa, kés, stb.), keverőpálcákra, szívószálakra sem. Ezek az Európai Unió Egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, május végén bemutatott irányelv-tervezetében ugyan szerepelnek a korlátozandó termékek között és az Európai Parlament is támogatta első olvasatban, de az irányelv tárgyalása még zajlik.
Amennyiben a módosítás többi eleme más módon sem kerül elfogadásra, ami információink szerint a helyzet, akkor akkumulátornál, gumiabroncsnál és egyes csomagolási díjtételeknél nem csökken az egyéni hulladékkezelők rendszerhasználati díja január 1-től és nem kerül bele a jogszabályba az sem, hogy az állami hulladékhasznosítást közvetítő szervezet ellenőrzéseibe szükség esetén bevonja az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot ellátó NHKV Zrt.-t.
Ezzel szinte emberemlékezet óta a jövő év lenne az első, melynek kezdetén a termékdíjas szabályozás nem változik.
Forrás: kamaraonline.hu / napi.hu
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: